hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számlakorrekció nemzetközi ügyleteknél

  • Bunna Erika adótanácsadó

A globalizáció egyre nagyobb térnyerése, ezen belül az uniós üzleti kapcsolatok kihat a vállalkozások életére is. A nemzetközi ügyletekben is gyakran előfordul, hogy a magyar adóalanyok külföldi partnerüktől helyesbítő számlákat kapnak, cikkemben ezen korrekciók kezelésével foglalkozom.

A külföldi féltől befogadott korrekciós számlák esetében a belföldi bizonylatkorrekciókkal ellentétben, nemcsak a levonható adó módosulhat, ezzel együtt a fizetendő adóra is hatással van a számlamódosítás.

A gyakorlatban az adóalany ezzel a problémával a következő ügyleteknél szembesülhet: külfölditől igénybe vett fordított adózású szolgáltatás (úgynevezett szolgáltatásimport) megrendelőjeként, fordított adózású termék beszerzőjeként (fel- vagy összeszerelés tárgyául szolgáló termékértékesítés) vagy a közösségen belüli termékbeszerzőként. Fenti esetekben az áfatörvény szerint a számla befogadójának önbevallással kell áfakötelezettségét teljesíteni a bejövő bizonylat alapján.

Ezeknél az ügyleteknél főszabály, hogy a fizetendő és a levonható adó változásának mindig együtt kell mozognia, azok nem kerülhetnek eltérő időszakra. 2013-tól ez a törvényszerűség kifejezetten szerepelt is az áfatörvény 132. §-ában, míg korábban csak a törvény 119. §-sával való együttes értelmezéssel, illetve uniós bírói esetekből, valamint az áfa-rendszertani értelmezésből lehetett levezetni, ezért is alakultak ki e tekintetben különböző vélemények a szakmában. 2014-től ezt a rendelkezést egzakt módon az áfatörvény 153/C § (3) bekezdése tartalmazza.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan kell helyesbíteni a pozitív, illetve a negatív előjelű különbözetet, továbbá az összesítő jelentést!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonása

Bunna Erika

adótanácsadó

Webáruház EU-ba tejeszkedne

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close