hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Harmadik országbeli partner: pingpong az áfával

  • adozona.hu

Az áfaelőírások gyakran okoznak fejtörést az adózóknak. Az pedig kiváltképp nehézséget okoz, ha nem uniós, hanem harmadik országbeli partner vesz részt az ügyletben, akinek igazodnia kellene az itteni szabályokhoz.

Olvasónk kérdéseire két menetben igyekezett választ adni Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló. Az általános forgalmi adóval kapcsolatos kérdést bonyolította, hogy viszonylag új és speciális szabályozásra, továbbá a magyar adózó és amerikai partnere ügyletére vonatkozott.

Kérdés1. Cégünk rendszeresen vesz igénybe harmadik országbeli adóalanytól elektronikusan nyújtott szolgáltatást. Sajnálatos módon ez az adóalany a regisztráció alkalmával nem különbözteti meg a nem adóalanyokat és adóalanyokat, ezért az általa kiállított számlában szerepelteti a magyar jogszabályok szerinti 27 százalék áfatartalmat. Nincs magyarországi regisztrációja. Hogyan tudjuk könyvelni a számlát jelen esetekben: a.) harmadik országbeli adóalanytól igénybevett szolgáltatás, és ennek megfelelő áfa felszámítása a bruttó értékre, b.) belföldön igénybe vett szolgáltatásként és levonható a felszámított 27 százalék áfatartalom, c.) a számla áfával növelt összege jelenik meg az igénybe vett szolgáltatás költségeként, és nem kell szerepeltetni az áfabevallás megfelelő sorában?

Válasz1. Elöljáróban fontos megjegyezni, hogy a helyes könyvelés csak a megfelelő egyéb tényállásbeli és adójogi tartalom leképezéséhez kötődhet. Ha ezek eleve nem felelnek meg a jogszabályoknak, akkor a könyvelés helyessége eleve relatív lehet, hiszen a nem megfelelő adójogi kezelést a könyvelés nem tudja helyessé tenni.

Az áfatörvény szerint 37. §-a alapján az adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. Így elektronikus úton nyújtott szolgáltatások igénybevétele esetén is a szolgáltatások teljesítési helyét kizárólag akkor kell különleges szabályok alapján megállapítani, ha azok igénybevevője nem adóalany.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen szabályokat kell figyelembe venni, ha a szolgáltatást magyar cég veszi igénybe, továbbá hogyan kell könyvelni az ügyletet!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő traktor beszerzése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Életkori pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Rehab mentor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs