hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online számlaadat-szolgáltatás: vége a szankciómentes időszaknak

  • adozona.hu

Fel kellett készülni a vállalkozásoknak az online számlaadat-szolgáltatás teljesítésére, ugyanis 2021. március 31-én lejárt az adatszolgáltatásra vonatkozó szankciómentes időszak. Esetleges mulasztás esetén azonban továbbra is a méltányos, adózókkal együttműködő eljárást kíván követni az adóhatóság, olvasható a BDO Magyarország elemzésében.

Az adóhatóság oldaláról nézve ez egy új korszak kezdetét jelenti, hiszen 2021. április 1-jétől szinte minden számla adata azonnal elérhetővé válik számára, melyek segítségével több egyedülálló szolgáltatással tudják majd segíteni a vállalkozásokat. A papírmentes számlázás és az áfabevallási-tervezetek kiajánlása mellett fel tudják venni a küzdelmet a feketegazdaság ellen is. A hatalmas mennyiségű adat segítségével, amely 2021. április 1-jétől beáramlik majd az adóhatósághoz, a kockázatelemzők is könnyebben ki tudják majd szűrni az adóelkerüléssel próbálkozókat.

Az online számlázás ezen szakaszán az egyik legmeghatározóbb alkotóelemet az adatvédelem jelenti. Fontos, hogy az anonimitás a lakosság részére kiállított számlák esetében is megmaradjon, így a magánszemélyről semmilyen adat nem fog bekerülni az adóhatóság online számlarendszerébe.

Mi a helyes eljárás az önszámlázás esetén?

Mivel 2021. március 31-én lejárt a szankciómentes időszak, érdemes odafigyelni a számlázási szabályok betartására. Sok vállalkozás már a határidő előtt átállt az új rendszerre, azonban érdemes tájékozódni az esetleges szankciók körülményeiről is.

A számlaadat-szolgáltatási kötelezettség a számlakibocsátásra kötelezett adóalanyt, azaz az értékesítőt terheli abban az esetben is, ha a számlát, számlával egy tekintet alá eső okiratot a felek megállapodása alapján az értékesítő nevében a vevő állítja ki önszámlázás keretében.

Az önszámlázás lehetősége adott határon átnyúló ügyletek esetében is, vagyis amikor a vevő az EU másik tagállamában vagy az EU-n kívül telepedett le. Ugyanakkor a belföldi teljesítési helyű ügyletekről kibocsátott számlákra, számlával egy tekintet alá eső okiratokra (közösségen belüli termékértékesítés, termékexport) a számlaadat-szolgáltatás vonatkozik.

A fenti esetekhez kapcsolódó számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges technológiák alkalmazhatóságát a Pénzügyminisztérium még vizsgálja. Emiatt az Adóhatóság 2021. június 30-ig a következő esetekben eltekint a mulasztási bírság kiszabásától:
♦ a termék beszerzőjével történt megállapodás értelmében a számlát a beszerző állítja ki az értékesítő nevében, és
♦ a termék beszerzője nem telepedett le gazdasági céllal belföldön és nem rendelkezik, és nem is kellene belföldi adószámmal rendelkeznie.

Online számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

Jó hír az EU-n belüli webshoppal rendelkező értékesítők részére, hogy az adóhatóság döntése alapján a külföldi webshopok mentesülnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Ennek feltétele azonban, hogy az EU-ban regisztrált webáruház 2021. július 1-jéig bejelentkezzen az uniós egyablakos rendszerbe (OSS). A webáruházak szankciómentes időszakát az adóhatóság meghosszabbította 2021. június 30-áig, a fenti feltételek fennállása esetén.

Az online számla adatszolgáltatás a 2021. április 1. és június 30. közötti időszakban a webáruházak, webshopok értékesítései közül az alábbi esetekre vonatkozik:

♦ azon magyar webáruházak értékesítéseire, amelyek más tagállambeli magánszemélyeknek értékesítenek termékeket;
♦ más tagállambeli webáruházakra, amelyek magyar magánszemélyek számára értékesítenek termékeket, függetlenül attól, hogy van-e magyar adószámuk, akkor, ha a webáruház nem regisztrált az OSS rendszerben 2021. július 1-jéig.

Az uniós egyablakos rendszer legnagyobb előnye, hogy az adókötelezettség a távolsági értékesítések tekintetében abban az államban teljesíthető, amelyikben az adózó a rendszerbe bejelentkezett, így nem kell a teljesítési hely szerinti államban nyilvántartásba vételt kérelmezni.

A szankciómentesség tehát csak azokra vonatkozik, akik:
♦ 2021. július 1. napjáig valamely más tagállamban regisztrálnak az OSS rendszerbe;
♦ kizárólag a Magyarországra irányuló távértékesítései miatt kötelezettek a belföldi nyilvántartásba vételre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs