hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online számlaadat-szolgáltatás: vége a szankciómentes időszaknak

  • adozona.hu

Fel kellett készülni a vállalkozásoknak az online számlaadat-szolgáltatás teljesítésére, ugyanis 2021. március 31-én lejárt az adatszolgáltatásra vonatkozó szankciómentes időszak. Esetleges mulasztás esetén azonban továbbra is a méltányos, adózókkal együttműködő eljárást kíván követni az adóhatóság, olvasható a BDO Magyarország elemzésében.

Az adóhatóság oldaláról nézve ez egy új korszak kezdetét jelenti, hiszen 2021. április 1-jétől szinte minden számla adata azonnal elérhetővé válik számára, melyek segítségével több egyedülálló szolgáltatással tudják majd segíteni a vállalkozásokat. A papírmentes számlázás és az áfabevallási-tervezetek kiajánlása mellett fel tudják venni a küzdelmet a feketegazdaság ellen is. A hatalmas mennyiségű adat segítségével, amely 2021. április 1-jétől beáramlik majd az adóhatósághoz, a kockázatelemzők is könnyebben ki tudják majd szűrni az adóelkerüléssel próbálkozókat.

Az online számlázás ezen szakaszán az egyik legmeghatározóbb alkotóelemet az adatvédelem jelenti. Fontos, hogy az anonimitás a lakosság részére kiállított számlák esetében is megmaradjon, így a magánszemélyről semmilyen adat nem fog bekerülni az adóhatóság online számlarendszerébe.

Mi a helyes eljárás az önszámlázás esetén?

Mivel 2021. március 31-én lejárt a szankciómentes időszak, érdemes odafigyelni a számlázási szabályok betartására. Sok vállalkozás már a határidő előtt átállt az új rendszerre, azonban érdemes tájékozódni az esetleges szankciók körülményeiről is.

A számlaadat-szolgáltatási kötelezettség a számlakibocsátásra kötelezett adóalanyt, azaz az értékesítőt terheli abban az esetben is, ha a számlát, számlával egy tekintet alá eső okiratot a felek megállapodása alapján az értékesítő nevében a vevő állítja ki önszámlázás keretében.

Az önszámlázás lehetősége adott határon átnyúló ügyletek esetében is, vagyis amikor a vevő az EU másik tagállamában vagy az EU-n kívül telepedett le. Ugyanakkor a belföldi teljesítési helyű ügyletekről kibocsátott számlákra, számlával egy tekintet alá eső okiratokra (közösségen belüli termékértékesítés, termékexport) a számlaadat-szolgáltatás vonatkozik.

A fenti esetekhez kapcsolódó számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges technológiák alkalmazhatóságát a Pénzügyminisztérium még vizsgálja. Emiatt az Adóhatóság 2021. június 30-ig a következő esetekben eltekint a mulasztási bírság kiszabásától:
♦ a termék beszerzőjével történt megállapodás értelmében a számlát a beszerző állítja ki az értékesítő nevében, és
♦ a termék beszerzője nem telepedett le gazdasági céllal belföldön és nem rendelkezik, és nem is kellene belföldi adószámmal rendelkeznie.

Online számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

Jó hír az EU-n belüli webshoppal rendelkező értékesítők részére, hogy az adóhatóság döntése alapján a külföldi webshopok mentesülnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Ennek feltétele azonban, hogy az EU-ban regisztrált webáruház 2021. július 1-jéig bejelentkezzen az uniós egyablakos rendszerbe (OSS). A webáruházak szankciómentes időszakát az adóhatóság meghosszabbította 2021. június 30-áig, a fenti feltételek fennállása esetén.

Az online számla adatszolgáltatás a 2021. április 1. és június 30. közötti időszakban a webáruházak, webshopok értékesítései közül az alábbi esetekre vonatkozik:

♦ azon magyar webáruházak értékesítéseire, amelyek más tagállambeli magánszemélyeknek értékesítenek termékeket;
♦ más tagállambeli webáruházakra, amelyek magyar magánszemélyek számára értékesítenek termékeket, függetlenül attól, hogy van-e magyar adószámuk, akkor, ha a webáruház nem regisztrált az OSS rendszerben 2021. július 1-jéig.

Az uniós egyablakos rendszer legnagyobb előnye, hogy az adókötelezettség a távolsági értékesítések tekintetében abban az államban teljesíthető, amelyikben az adózó a rendszerbe bejelentkezett, így nem kell a teljesítési hely szerinti államban nyilvántartásba vételt kérelmezni.

A szankciómentesség tehát csak azokra vonatkozik, akik:
♦ 2021. július 1. napjáig valamely más tagállamban regisztrálnak az OSS rendszerbe;
♦ kizárólag a Magyarországra irányuló távértékesítései miatt kötelezettek a belföldi nyilvántartásba vételre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Építőipari projekt elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Ingatlanértékesítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs