Online számlaadat-szolgáltatás: ingyenes ügyletek kezelése

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

A NAV online 3.0-ra való felkészülés, pontosabban az adatszolgáltatással kapcsolatos moratórium lezárása felszínre hozott egy érdekes adatszolgáltatási kérdést, amely – úgy tűnik – újabb pontosítást igényel.

Az áfatörvényen belül az adóköteles tényállások között mindig is különleges esetet jelentett az ingyenes ügyletek kezelése. Ezen eseteket az áfatörvény 11. (termékértékesítés) és 14. (szolgáltatásnyújtás) paragrafusa tartalmazza. Lényegében akkor tekintik az ingyenes termékátadásokat, szolgáltatásnyújtásokat adóköteles ügyletnek, ha az adóalany az ügylettel kapcsolatban korábban adólevonási jogot érvényesített, és az ingyenes ügylet általában vállalkozásidegen célból történik.

A termékértékesítés vonatkozásában a jogszabály a vállalkozásidegen célt adottnak veszi, ha ingyenes termékátadás történik, attól függetlenül, hogy sok esetben (például zöldmezős beruházások esetén) éppen annak érdekében kerül sor az ingyenes átadásra, hogy egy adott beruházás, amellyel az adóalany adóköteles tevékenységet végez, megvalósulhasson. (Bár ezen megközelítés is felülvizsgálatra szorulhat az Európai Bíróság C-528/19. ügyének függvényében.)

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a részleteket!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-tagok munkavégzése fizetés nélkül

Széles Imre

tb-szakértő

Tb-ellátás – tajszám

Széles Imre

tb-szakértő

Ügyvezetés 08-as bevallás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close