Különbözeti adózás áfaszabályai. II. rész: viszonteladók közösségi ügyletei

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó
6

Az előző cikkünkben ismertettük, hogy milyen speciális szabályok vonatkoznak a viszonteladókra. A speciális helyzeten belül is speciális az, amikor a viszonteladó közösségen belül bonyolít le ügyletet.

A viszonteladó természetesen mind belföldön, mind külföldön végezhet üzletszerű tevékenységet. Ezt a törvény nem tiltja. Azt viszont meg kell különböztetni, hogy milyen jogállású adóalanytól történt beszerzés. Ez természetesen azt jelenti, hogy ha közösségi partner nem adóalany, vagy különbözeti adózást választó adóalany, akkor nem történik közösségen belüli termékbeszerzés, mivel az adói fizetésére a különbözeti adózás szerint a termék értékesítője köteles. Ha azonban egy általános adóalanytól történik a beszerzés, akkor normál közösségi ügyletről beszélünk, áfabevallási és adatszolgáltatási kötelezettséggel. A törvény viszont ebben az esetben mentesítést alkalmaz, azaz a beföldi viszonteladói szabályok nem érvényesek erre a beszerzésre vonatkozóan.

Cikksorozatunk első részét itt olvashatja el! Tartson velünk „eÁfa 2024: a digitális adózás új korszaka” című online rendezvényünkön!

Természetesen a helyzet fordítva is igaz, azaz, ha a belföldi adóalany adja el közösségi területre a használt cikket, nem történik közösségi termékértékesítés, azaz a teljes ügylet úgy kezelendő, mintha belföldre adta volna el a cikket.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példákon keresztül illusztráljuk, hogy a közösségen belüli beszerzési forrástól függően hogyan kell és lehet elszámolni az áfát!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:
realterdik

Pontosan azt mondja ki a 222 §, hogy a termék beszerzéshez kapcsolódó áfa nem kerülhet levonásba. Ezért nem lehet csökkenteni a szolgáltatás és alkatrész értékével sem a különbözeti adót, mert azon események Áfa kezelésére már az általános szabályok az irányadók.
217. § (1) Az adó alapja a viszonteladó árrése, csökkentve magával az árrésre jutó adó összegével.

(2) * Az árrés a termék értékesítési árának (kisebbítendő tag) és beszerzési árának (kivonandó tag) a különbözetével egyezik meg
215. § (1) Ezen alfejezet alkalmazásában
a) értékesítési ár: az ellenérték egésze, amely a viszonteladó termékértékesítése adóalapjául szolgálna, illetőleg abba beletartozna, ideértve magát az e törvényben szabályozott adót is, de kivéve a 71. § (1) bekezdésében meghatározott összegeket;
b) beszerzési ár: az a) pont szerint meghatározott ellenérték, amelyet a viszonteladó a részére értékesítőnek megtérít vagy megtéríteni köteles.

Gyüre Ferenc

Tisztelt Hozzászólók!

Az áfatörvény 222.§-a kimondja, hogy az az adóalany, aki viszonteladói minőségében (ilyen minőségében) eljár, akkor adólevonási joggal nem élhet. Ennek az a feltétele, hogy a beszerzett termék és vagy szolgáltatás KÖZVETLENÜL beépüljön az értékesített termék árába. Ez alól nincs kivétel, akár csak szépészeti a beavatkozás akár komolyabb hibajavítás történik. Ez az oka annak, hogy egy könyvelési díj áfája levonható, míg egy javítási szolgáltatás áfája nem ha gépkocsiról van szó.

A cikkben említett példa logikai levezetést takar, függetlenül, hogy az a szó-szoros értelmében milyen termékkörre vonatkozik.

realterdik

Továbbá a cikkben említett példában nem érvényesül az Áfa törvény szerinti továbbértékesítési cél, ezért erre a különbözeti adózás nem is lenne alkalmazható. Áfa tv. 259.§ 22. "továbbértékesítési cél: a mástól szerzett termék saját használat vagy egyéb módon történő hasznosítás nélküli értékesítése, amely értékesítéskori használati értékében legfeljebb csak a kereskedelemben szokásos értékváltozás miatt tér el a szerzéskori használati értékétől"
Szívesen olvastam volna róla, hogy na de akkor hogyan tovább. Véleményem szerint levonni sem lehet az áfát mivel nem érvényesül a továbbértékesítési célból történt beszerzés (124. 125), ezért ez adó mentes értékesítés lesz a 87. alapján, a felújításhoz és tisztításhoz kapcsolódó áfa sem lesz emiatt levonható. Számvitelben is hasonló logika mentén saját termelésű készlet lesz a felújított autó.

realterdik

A különbözeti adó alapját nem csökkenthetik a felmerült javítási, felújítási költségek, azokat anyagköltségként, illetve igénybe vett szolgáltatásként kell elszámolni.

mindflux

"a fennmaradó tiszta nyereség 116 220 forint." Nem 166.220 Ft?

Továbbá az Adózónán olvasható a kiegészítő szolgáltatások és termékbeszerzések áfájának levonhatóságáról az alábbi cikk:
https://adozona.hu/kerdesek/2017_3_7_Kulonbozeti_afa_fli
Az én értelmezésem szerint azt kell nézni, hogy a "ráköltött" szolgáltatás vagy termékbeszerzés mennyiben módosítja a beszerzett termék piaci értékét/kategóriáját. Ha csak szépséghiba jellegű kisebb összegű javításokról van szó, akkor szerintem érvényesül az, hogy azt adom el, amit vettem, tehát az áfa levonható. Nyilván ez az értelmezés lehetőséget ad arra, hogy ezt gumiszabályként alkalmazzuk (kinek hol van a határ...).

JÓ lenne eldönteni és tiszta vizet önteni a pohárba, hogy most akkor levonható-e az áfa vagy sem, mert jelenleg úgy tűnik, hogy a jelen cikk és az általam bemásolt másik cikk mintha ellentmondana egymásnak.

Vadász Iván

Az Áfa tv kimondja:
„222. § (1) Az egyedi, illetőleg globális nyilvántartáson alapuló módszert alkalmazó viszonteladó ilyen minőségében
a) * a használt ingóság, műalkotás, gyűjteménydarab, régiség beszerzéséhez – ideértve ezek Közösségen belüli beszerzését is –, importjához kapcsolódó előzetesen felszámított adó levonására nem jogosult;”
Ebből következik, hogy a levonási tilalom nem terjed ki a használt gépjármű tisztításához és felújításához kapcsolódó előzetesen felszámított áfa összegre. Ez a jogértelmezés összhangban van a Héa irányelv rendelkezéseivel, amelyek nem tilalmazzák a viszonteladó számára, hogy a használt termék tisztításához, felújításához kapcsolódó áfa-t levonja.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3