Közeleg a külföldi áfa-visszatérítési kérelmek benyújtási határideje

  • adozona.hu

A 2022. évi számlákra vonatkozóan 2023. szeptember 30-áig van lehetőségük a külföldi áfa-visszatérítési kérelmeik benyújtására azoknak a belföldi adóalanyoknak, akik áfalevonásra jogosultak, és az Európai Unió más tagállamában és egyes unión kívüli országokban történő beszerzéseik után az áfát megfizették. A határidő azonban jogvesztő – emlékeztet sajtóközleményében a Mazars.

Gyakran előfordul, hogy egy magyar áfaalany vállalkozás olyan tagállamban vesz igénybe szolgáltatást, vagy szerez be termékeket, ahol egyébként adóköteles gazdasági tevékenységet nem végez. Ilyen esetben a beszerzést az adott tagállamban érvényes forgalmi adó terheli, melyet a magyar áfabevallásban elszámolni értelemszerűen nem lehet. Jó tudni, hogy ilyenkor az adóalany – feltételezve, hogy külföldi beszerzése a letelepedés országában folytatott, adólevonásra jogosító tevékenységét szolgálja – jogosult a külföldön megfizetett áfa összegének visszatérítésére, méghozzá egy speciális eljárás keretében.

A külföldi áfa-visszatérítés folyamata az Európai Unió tagállamaiban letelepedett cégek számára egyablakos rendszerben működik, vagyis a kérelmeket a saját letelepedettségük szerinti adóhatósághoz kell benyújtaniuk. A belföldi adóalanyok a kérelmeiket az erre a célra rendszeresített ELEKAFA nyomtatványon, elektronikus úton nyújthatják be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, országonként külön-külön. A papíralapon benyújtott kérelmeket az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja.

A harmadik országok kapcsán az egyablakos rendszer nem működik, esetükben közvetlenül kell benyújtani a kérelmet az adott állam adóhatóságához. A tárgyévet érintő számlák tekintetében a visszatérítési kérelem benyújtására mindig a követő év szeptember 30-áig van lehetőség (idén a 2022. évi számlák áfatartalmát kérhetjük vissza). Azonban legyünk körültekintőek az ELEKAFA nyomtatvány kitöltése során, mivel kizárólag a 23ELEKAFA nyomtatvány legfrissebb verziója használható a 2022. évi áfa visszatérítéshez, illetve már a 2023. év tört időszakára vonatkozó igények érvényesítéséhez is!

Továbbá fontos kiemelni, hogy a határidő jogvesztő, vagyis annak elmulasztása esetén az áfa később már nem igényelhető vissza, illetve igazolási kérelem benyújtására sincs lehetőség. A kérelemhez kötelezően csatolandóak a gazdasági tevékenység teljesítését tanúsító számlák és azok mellékletei (például megrendelő bizonylat, teljesítési igazolás, fuvarokmányok, vámokmányok).

A kérelem kézhezvételét az adóhatóság haladéktalanul igazolja az adózónak, majd a kérelem vonatkozó részeit továbbítja a visszatérítés helye szerinti tagállamnak, amelynek az illetékes adóhatósága a kérelmet elbírálja.

A kérelmek elbírálására az adóhatóságoknak 4 hónap áll rendelkezésükre. Előfordulhat, hogy az illetékes adóhatóság a kérelmezőt hiánypótlásra vagy nyilatkozattételre hívja fel, ilyenkor az elbírálási határidő hivatalból meghosszabbítható, de semmiképp nem haladhatja meg a 8 hónapot. A hiánypótlásra az adózónak 1 hónap áll rendelkezésére. Az adóhatóságok a kérelem jóváhagyásáról, illetve annak elutasításáról minden esetben írásban értesítik a kérelmezőket. A jóváhagyott áfa összeg visszautalásáról a visszatérítés helye szerinti adóhatóság 10 munkanapon belül intézkedik. Fontos megjegyezni, hogy a külföldi áfa visszatérítésénél minden esetben az adott forrásország szabályrendszere mérvadó. Az áfaszabályozás ugyan az EU szintjén alapvetően harmonizált, akadhatnak azonban eltérő részletszabályok (például üzemanyag áfatartalmának levonhatósága), ezért fontos, hogy olyan tanácsadó segítségét kérjük, aki az esetleges buktatókkal, helyi sajátosságokkal tisztában van. Sokak számára az is megnehezíti a visszaigénylési eljárást, hogy a külföldi adóhatóság nem a kérelmező által választott nyelven folytatja le az eljárást és a hozzá kapcsolódó levelezést. Ha pedig az adóalany kicsúszik a határidőből – akár a fordítás időigényessége miatt – a kérelmet az adóhatóság elutasítja, ismételni pedig már nem lehet.

Az EU tagállamai mellett harmadik országbeli ügyletek kapcsán is lehetőség van áfa-visszaigénylésre, amennyiben Magyarországgal viszonosság áll fenn, itt azonban eltérő szabályok érvényesülnek (ilyen harmadik ország Svájc, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia, bizonyos feltételek mellett Törökország, valamint az Egyesült Királyság – Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának az Európai Unióból és az Európai Atomenergia-közösségből történő kilépéséről szóló Megállapodás Írországról/Észak-Írországról szóló Jegyzőkönyvben foglaltak figyelembevételével) – írja sajtóközleményében a Mazars.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5