hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online számlaadat-szolgáltatás: kinek a kötelezettsége önszámlázás esetén?

  • adozona.hu

Belföldi adóalany közösségen belül nyújt szolgáltatást, és a számlát meghatalmazottként a külföldi partner állítja ki. Ki kötelezett ilyen esetben az számlaadat-szolgáltatásra? Olvasói kérdésre Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: belföldi adóalanyként áfa területi hatályon kívüli szolgáltatást nyújtunk közösségen belüli adóalany partnerünknek az áfatörvény. 37. § (1) bekezdése alapján (fuvarozás közvetített szolgáltatása). A német partner szerződés szerint önszámlát bocsát ki a fuvardíjról. 04.08-i fuvarról „credit note” megnevezésű dokumentumot kaptunk 07. 19-ei kibocsátási dátummal, teljesítés dátuma: 04. 08. Közösségi adószámok szerepelnek a dokumentumon, „reverse charge” hivatkozás is, gyakorlatilag minden, aminek egy számlán rajta kell, hogy legyen, csak maga a számla/Rechnung megnevezés nem.

Kérdéseim:
1.
♦ A „credit note” megnevezéssel kiállított dokumentum kezelhető-e számlaként? 
♦ Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget hogyan kell ilyen esetben helyesen teljesítenünk? (A német partner biztosan nem jelenti!) Mi kézzel felvittük ennek a dokumentumnak az adattartalmát az online rendszerbe. De jól van-e ez így?
2. 
♦ Mi van olyankor, ha a 06. 07-én kiállított, 04. 10-ei teljesítésű „credit note”-ot 07. 20-án kapjuk meg?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az Önök helyzete nem egyszerű, mivel a számlázást Önök helyett külföldi meghatalmazott végzi, a NAV online rendszerbe történő számlabeküldés talán így még problémásabb.

Önszámlázás esetén az adatszolgáltatáshoz a vevő a szállító által igényelt és kapott azonosítót használja, amelyet a szállító bocsát a rendelkezésére. Ez az adatszolgáltatás hitelességének biztosítása szempontjából alapvető jelentőségű. Az adatszolgáltatásban nem szükséges külön igazolni, hogy az adatszolgáltatást a vevő végzi.

Olvassa el az Adózóna „Elveszett, kézzel kiállított számla pótlása”, „Jogszabály jelent meg az eÁfa bevallás elhalasztásáról” és „Változás az online számlaadat-szolgáltatásban: erre figyeljünk, ha meghatalmazottként külföldi partner állítja ki a számlát!” című írását!

Mindezek az alábbiakon alapulnak:

A számla adatairól teljesítendő adatszolgáltatás kötelezettje a számlakibocsátásra kötelezett (vagyis a termékértékesítő, szolgáltatást nyújtó) adóalany akkor is, ha a számla kibocsátását – az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi VII. törvény (áfatörvény) 160–161. §-aiban biztosított lehetőséggel élve – megbízása alapján és képviseletében az általa választott meghatalmazott teljesíti.

Ugyanez vonatkozik a meghatalmazotti számlázás speciális esetére is, amikor az adóalany meghatalmazottja a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője, vagyis önszámlázás valósul meg.

Az áfatörvény 10. számú mellékletében foglaltaknak megfelelően az adatszolgáltatást a NAV által erre a célra biztosított elektronikus felületen kell teljesíteni. Az elektronikus felület az adóalany egyedi azonosítására szolgáló adatok igénylését követően használható. Az azonosító adatokat az adóalany vagy az az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) szerinti állandó meghatalmazottja kérheti. A törvény eltérő rendelkezése hiányában a hivatkozott jogszabályhelyen adóalany alatt az adatszolgáltatásra kötelezett adóalany, azaz a számlakibocsátásra kötelezett (vagyis a termékértékesítő, szolgáltatást nyújtó) adóalany értendő.

Előzőeknek megfelelően önszámlázás esetén a termékbeszerző, szolgáltatást igénybevevő az őt meghatalmazó, adatszolgáltatásra kötelezett (termékértékesítő, szolgáltatásnyújtó) adóalany által igényelt, annak egyedi azonosítására szolgáló adatok alkalmazásával, az adatszolgáltatásra kötelezett nevében teljesíti az adatszolgáltatást.

Az önszámlázás kifejezés számlán való szerepeltetése az áfatörvény 169. § l. pontja alapján kötelező, ezért az adatszolgáltatásban a számlán feltüntetett önszámlázás kifejezésnek is szerepelnie kell.

Alapvetően tehát az Önök német partnerének minden önszámlát be kell küldenie a NAV-hoz, melyet javaslom ellenőrizzenek le.

A kérdéses esetben „credit note”, azaz jóváíró számla kiállítására került sor, amelyet a német partnernek a magyar számlázási szabályok alapján kell kiállítania. Véleményem szerint a gyakorlatban a fenti típusú számla jóváíró számla, attól függetlenül, hogy a „Rechnung” megnevezés nem szerepel rajta.

A számlaadat-szolgáltatás a termékértékesítő, szolgáltatást nyújtó adóalany kötelezettsége akkor is, ha a számlát – megbízása alapján és képviseletében – meghatalmazott bocsátja ki.

A számlakibocsátáshoz fűződő kötelezettségek teljesítéséért a termékértékesítő, szolgáltatást nyújtó adóalannyal együtt a meghatalmazott egyetemlegesen felelős. Ugyanakkor technikailag ebben az esetben is a számlázó programnak kell az adatszolgáltatást teljesítenie úgy, hogy az adatszolgáltatás folyamatába manuálisan nem lehet beavatkozni.

Alapvetően tehát a német Partnernek kellene manuális beavatkozás nélkül beküldenie a számlaadatot, technikailag az nem az Önök feladata lenne. Amennyiben mégis rögzítik kézi rögzítéssel, véleményem szerint hibát nem követnek el, mivel a felelősség alapvetően Önöké is, tehát Önök ezzel körültekintően járnak el.

A 2. kérdés esetében a manuális rögzítéskor bizonyosan figyelmeztető hibát fog jelezni, mindenképpen dokumentálják, hogy a számlát csupán késéssel kapták meg, de a rögzítést ebben az esetben is javaslom.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Étteremfoglaló áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Importláncügylet (?)

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs