hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változás az online számlaadat-szolgáltatásban: erre figyeljünk, ha meghatalmazottként külföldi partner állítja ki a számlát!

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

A meghatalmazott útján kiállított számla online adatszolgáltatása sokaknak okoz nehézséget különösen akkor, ha a belföldi adóalany helyett külföldi partner állítja ki a számlát. Ezt igyekszik orvosolni egy, a napokban megjelent PM rendelet.

A napokban megjelent a belföldön nem letelepedett adóalanyokat a Magyar Köztársaságban megillető általános forgalmiadó-visszatéríttetési jognak, valamint a belföldön letelepedett adóalanyokat az Európai Közösség más tagállamában megillető hozzáadottértékadó-visszatéríttetési jognak érvényesítésével kapcsolatos egyes rendelkezésekről szóló 32/2009. (XII. 21.) PM rendelet, valamint a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet módosításáról szóló 6/2021. (VI. 25.) PM rendelet.

Olvassa el az Adózóna „E-kereskedelem 2021. július 1-jétől – MOSS, OSS, IOSS, SA”, „Ingatlan-bérbeadás áfás egyéni vállalkozás mellett” és „Elviteles éttermi áfakulcs: itt az újabb fordulat” cikkét is!

A miniszteri rendelet egy olyan témában egészítette ki a számlázási rendeletet, amely az online számlaadat-szolgáltatás bevezetésétől kezdve folyamatosan kérdéseket generált. Ez a téma a meghatalmazotti számlázás kérdése. Az áfatörvény szabályai szerint a számlakibocsátási kötelezettség átvállalható, azaz akár a vevő, akár harmadik fél (megbízott) is bocsáthat ki számlát egy adott ügyletről. A számlakibocsátási kötelezettség átvállalásának szabályait külön fogjuk ismertetni, azt viszont célszerű megemlíteni, hogy ez csak a jogszabály szerinti kötelező tartalmi (és formai) elemek szigorú betartásával lehetséges.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi történik akkor, ha egy belföldi adóalany helyett külföldi partnere állítja ki a számlát, miként kell ebben az esetben az adatszolgáltatást biztosítani!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Bt.-beltag munkaviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Csalásból eredő kár könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Catering szolgáltatás adó és járulék vonzata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs