hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kávégép és kapszula áfája

  • adozona.hu

Egy kereskedelmi üzletet működtető kft. vásárol kávéfőzőt és kapszulát vásárol hozzá. A kávé a vásárlók rendelkezésére is (a munkavállaló is használhatja) áll. Ebben az esetben is az a szabály, hogy a gép áfája nem vonható le? Tulajdonképpen ez marketing jellegű szolgáltatás lenne, így az nem igaz, hogy a bevételszerző tevékenységet nem szolgálja. Másik kérdés, hogy a kapszulák egyes meghatározott juttatásnak minősülnek? Olvasónk kérdéseire Gyüre Ferenc adótanácsadó válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kávégép és a kapszula külön kezelendő.

A kávégép eszköz, és ha az marketing tevékenységhez kapcsolódik bizonyítható módon, akkor aktiválandó. Értékhatároltól és számviteli politikától függően egy év alatt, vagy több év alatt le lehet írni. Ez a bizonyítási kérdéskör azért nagyon fontos, mert annak alapján lehet megállapítani, hogy az áfa levonható-e vagy sem. Bár az az álláspont, hogy marketing tevékenység keretében kell a kávégép, de maga a használata reprezentációt szolgál, nem teremti meg a jogalapot az áfa levonására.

A kapszula az reprezentációs költségként kezelendő. A beszerzése után az áfa nem vonható le, hanem egyes meghatározott juttatásként kezelendő (bruttó érték után).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink