hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb pofon Brüsszeltől! Felemás a magyar áfatörvény-módosítás?

  • Bartha Katalin (okleveles adószakértő)

Változnak január elsejétől az áfamentes termékexportra vonatkozó szabályok. A módosítás lényege, hogy ha a teljesítést követő 90 napon túl hagyja el a termék az országot, de 360 napon belül megtörténik a kiléptetés, akkor az adóköteles számlát utólag adómentesre lehet módosítani. A vállalkozások számára kedvező változás ellenére továbbra is kérdéses, hogy a vonatkozó szabályok mennyiben felelnek meg az európai uniós előírásoknak. A mai napon hirdette ki ítéletét az Európai Bíróság egy eddig kevés visszhangot kapott, releváns magyar áfaügyben.

Szokták mondani, ha egy ügy 30 napon belül nem intéződik el magától, akkor azzal már nem is érdemes foglalkozni. Nem így van ez a harmadik országba irányuló termékértékesítésekkel. Ezek csak akkor lehetnek áfamentesek, ha a termékek harmadik ország területére történő kiléptetése legfeljebb 90 napon belül megtörténik (áfatörvény 98.§). Ha mégsem történik meg a kiléptetés, és az értékesítő nem rendelkezik kiléptetési okmánnyal, korrigálnia kell az adómentesen kiállított számláját, s az áfát pótlólag önellenőrzésen keresztül rendeznie kell a költségvetés felé.

90 nap nagy idő, ám sok, jelentős nemzetközi forgalmat bonyolító vállalkozásnak ez mégsem elegendő. Különösen akkor, ha a kiviteli vámeljárást végző kiléptető vámhivatal valamelyik másik tagállamban található, illetve, ha a fuvarozást, kiléptetést nem az értékesítő fél vagy az ő megbízásából végzik.

Ezt a problémát igyekszik megoldani 2014. január 1-jétől a termékexport adómentességének szabályait kiegészítő rendelkezés. A termékexportoz kapcsolódó adómentesség feltételeit az áfatörvény 98. §-a szabályozza. Az egyik feltétel, az, hogy a terméknek a közösség területét (nem csak Magyarország területét) az értékesítés teljesítésekor, de legfeljebb a teljesítés napját követő 90 napon belül el kell hagynia.

A törvényváltozás következtében az áfatörvény 98. §-a kiegészül egy új, 5. bekezdéssel. Ennek nyomán főszabályként a 90 napon belüli kiléptetés továbbra is feltétele marad az adómentességnek, viszont ha 90 napon túl lép ki a termék, de a teljesítéstől számítottan 360 napban benne van a kiléptetés, akkor utólag az adóköteles számla módosítható adómentessé, és ily módon a befizetett adó csökkenthető.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mit jelent a törvénymódosítás a gyakorlatban, s miért lehet még mindig kevés az enyhítés az európai uniós előírások tükrében.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs