hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlan-bérbeadás áfás egyéni vállalkozás mellett

  • adozona.hu
2

Áfás egyéni vállalkozó magánszemélyként lakóingatlanokat ad bérbe, adómentesen. Ha egy családi házat ad bérbe, amelyhez tartozik garázs is, de a bérleti díj egy összegről szól, akkor az egész bérleti díj adómentes tevékenységként adózik? Amennyiben üzlethelyiséget ad bérbe magánszemélyként, akkor azt adómentesen vagy áfásan kell bérbe adnia? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 86. paragrafus (1) bekezdésének l) pontja alapján az ingatlan, ingatlanrész bérbeadása, haszonbérbe adása adókötelessé tétel választása hiányában adómentes. Ugyanakkor az adómentesség nem alkalmazható a 86. paragrafus (2) bekezdése alapján:

– olyan bérbeadásra, amely tartalma alapján kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás nyújtásának minősül;

– közlekedési eszköz elhelyezésének, parkolásának biztosítását szolgáló bérbeadásra;

– az ingatlannal tartósan összekötött gép, egyéb berendezés bérbeadására;

– széf bérbeadására.

A fentiekre tekintettel garázs bérbeadására, mint közlekedési eszköz elhelyezésének, parkolásának biztosítását szolgáló bérbeadásra az adómentesség nem alkalmazható. A lakóingatlan, illetve az üzlethelyiség bérbeadása viszont adókötelessé tétel választása hiányában adómentes.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
kbujdoso

Mivel eltérő a lakás és a garázs áfa-megítélése, mindenképpen külön-külön kell meghatározni a szerződésben a bérleti díjat. Az is megoldás lehet, ha 100%-ban lakás-bérleti díjról van szó, és a garázs használati jogát ingyen kapja a lakáshoz.

soccertax

A szakértő válaszát kiegészíteném azzal, hogy véleményem szerint a garázs bérbeadása lehet áfa-mentes, ha a garázs bérbeadása, mint mellékszolgáltatás, szorosan kapcsolódik a családi ház bérbeadásához, mint főszolgáltatáshoz. Ebben az esetben a garázs bérleti díj áfa mértéke felveszi a családi ház áfa mértékét.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Versenyautózás adózása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Közterhek felhasználási szerződésnél

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close