hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ilyen adókövetkezményekkel jár az apport

  • dr. Juhász Péter, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.
2

A társaságok alapításának, tőkeemelésének, cégcsoportok átszervezésének alapvető eszköze a társaság tőkéjének nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás, más néven apport formájában történő biztosítása. A cégműveletek ezen pénzkímélő módozata rendkívül közkedvelt, ugyanakkor számos adónemet érintő hatásaival érdemes tisztában lenni az adótervek készítésekor.

Áfa

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) értelmében az apport keretében átadott eszközök termékértékesítésnek minősülnek. Az áfatörvény 17. § (2) és (3) bekezdése értelmében azonban nem áll be a termék értékesítéséhez, szolgáltatás nyújtásához fűződő joghatás az apport esetén, feltéve, hogy az a 18. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott feltételek szerint történik.

Ezek szerint a mentesüléséhez az szükséges, hogy a szerző a következő feltételeknek egyidejűleg megfeleljen:

a) a szerzéskor vagy annak közvetlen következményeként belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen;
b) kötelezettséget vállaljon arra, hogy a szerzéshez és a szerzett vagyonhoz fűződő, az e törvényben szabályozott jogok és kötelezettségek – a (2) bekezdésben említett eltéréssel – a szerzéstől kezdődően jogutódként őt illetik és terhelik;
c) sem a szerzéskor, sem azt követően nincs olyan, e törvényben szabályozott jogállása, amely természeténél fogva összeegyeztethetetlen lenne a b) pontban említett kötelezettségek teljesítésével, vagy annak csorbítására lenne alkalmas.
d) Az elévülési időn belül a szerzővel együtt egyetemleges felelősség terheli a jogelődöt a jogutódlással történő megszűnés azon esetében, amelyben a jogelőd nem szűnik meg.

A fentiek értelmében fontos, hogy az apportot fogadó társaság részéről az előzőek szerinti kötelezettségvállalás dokumentált formában megtörténjen, illetve a jogutód ne válasszon olyan jogállást, mely az adólevonási jogát korlátozza (például alanyi mentességet, vagy az esetlegesen átvett ingatlanok bérbeadására adómentességet stb.).

A fenti előírások érvényesülése esetén tehát az apportált vagyontárgy(ak) átadása nem adóköteles, annak kapcsán adót áthárítani, számlát kiállítani sem szükséges.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy apportnál milyen előírásokat kell figyelembe venni a társasági adóban, az illetékben és a személyi jövedelemadóban!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!

Molnár Patrícia (adózóna.hu)
(Kijelentkezés)

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

EcoPartners

Tisztelt Szakértők!
A következőkben kérnénk segítségüket.
A társaság lakóingatlant apportál az általa létrehozott társaságba.
Az apportáló a lakóingatlan értékesítésére nem jelentkezett be áfa körbe.
Az ingatlan beszerzéséhez kapcsolódóan nem merült fel áfa. (nem volt levonható áfa)
Az apportáló a lakóingatlan bérbeadására be van áfa körbe jelentkezve. (A közüzemi díjak áfája kerül ezzel összefüggésben levonásra.)
Az apportot fogadó cég az általános áfa szabályok szerint adózik majd, és a lakóingatlan bérbeadását áfa mentesen tervezik. Más tevékenység a cégben nem lesz.

Az apport az Áfa tv. 259 (6), 9§, 13§ alapján ellenérték fejében nyújtott szolgáltatásnak minősül.
Hogyan kell értelmezi az adott helyzetben a 18 §. (1) (2) bekezdésnek való megfelelést.
Az apportálónál nem volt áfa levonás a beszerzéskor, tehát jogutódlás itt nem merül fel; az apportáláskor fel kell-e számítani az Áfát, ha a társaság az apport tárgyat Áfa mentes bérbeadási tevékenységhez hasznosítja, vagy Áfa mentesen kezelhető-e a lakóingatlan apport, ebben az esetben?

Köszönettel, Veres Andrea EcoPartners Kft

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlaadat-szolgáltatás – Lakásszövetkezet

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Uniós jóváírás

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Svájci vámhatóság áfa kiszabása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close