hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Időszakos elszámolású termékértékesítés?

  • adozona.hu

Időszakos elszámolású termékértékesítésnek minősül-e, ha a szállító az egyedi megrendelésben megrendelt termékek adott tárgyhónapon belüli részszállításait havonta egy alkalommal számlázza a megrendelő felé, minden hónap utolsó napját tekintve teljesítési időpontnak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Társaságunk alábbi feltételekkel megkötött szállítási szerződés szerinti, egyedi lehívásokon alapuló teljesítései időszakos elszámolású termékértékesítésnek minősülnek-e? »A felek megállapodnak abban, hogy a megrendelő az egyedi megrendelésben megrendelt termékek ellenértékét a felek eltérő megegyezésének hiányában a teljesítést követően, az adott hónapban keletkezett szállítólevek vagy átadás-átvételi jegyzőkönyvek alapján 5 naptári napon belül a megrendelő által kiállított teljesítési igazolás alapján elkészített részszámla ellenében, a számla megrendelő általi kézhezvételétől számított 30 napon belül, átutalással fizeti meg a szállító részére. A felek megállapodnak, hogy a szállító az adott tárgyhónapon belüli részszállításokat havonta egy alkalommal, minden hónap utolsó napját tekintve teljesítési időpontnak számlázza a megrendelő felé.«?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Kérdésére egyértelmű válasz csak a partnerek közti megállapodás, tranzakció ismeretében lenne adható. Általánosságban az alábbiak mondhatóak el:

A "részszámla" fogalmát az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény ("Áfa tv.") nem használja. Az Áfa tv. 55. § (1) bekezdése alapján az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerűen megvalósul, ez tekintendő az Áfa tv. szóhasználatában teljesítésnek.

Használja ugyanakkor az Áfa tv. az ún. "részteljesítés" fogalmát, az Áfa tv. 57. § (1) bekezdése alapján termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha az ügylet tárgya természetben osztható és a részteljesítésnek egyéb akadálya nincs, a részteljesítés is teljesítés.

Az Áfa tv. 58. §-a a NAV által kiadott útmutató alapján az alábbi három esetkörre vonatkozik:

› a felek időszakonkénti elszámolásban állapodtak meg, vagy

› a felek időszakonkénti fizetésben állapodtak meg, vagy 

› a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékét meghatározott időszakra állapítják meg.

1. Időszakonként történő elszámolásról akkor beszélünk, amikor a felek nem látják előre, hogy pontosan mennyi szolgáltatás vagy termékértékesítés fog közöttük történni, és így nem egyenként, hanem összevontan, időszakonként számolnak el egymással. AZ előbbiek érdekében a felek megállapodnak egy időszakban, amelynek elteltével megállapításra kerül, hogy pontosan milyen értékben teljesült ügylet közöttük, és ennek alapján kerül sor számla kibocsátására.

Ide sorolhatjuk például a mért vagy tételszám szerinti elszámoláshoz kötött értékesítéseket, szolgáltatásokat.

2. Időszakonkénti fizetésben történő megállapodásról abban az esetben beszélhetünk, ha meghatározott időszakonként ismétlődő fizetésekre kerül sor, ám ennek nem az az oka, hogy az adott időszakok alatt folyamatosan teljesített ügyletről vagy több ügyletről a felek meghatározott időközönként elszámolnak, hanem az, hogy ennek a folyamatosan teljesített ügyletnek vagy több ügyletnek az ellenértékét fizetik meg részletekben, meghatározott időszakonként a felek.

Ez jellemző például a nyílt végű lízingügyletek (bérleti jogviszonyok) esetében, ahol meghatározott futamidő alatt a lízingbevevő lízingdíj fizetésére köteles.

3. Az ellenérték meghatározott időszakra való megállapításáról abban az esetben beszélhetünk, ha a felek egy meghatározott összeget rendelnek ellenértékként az adott időszakban folyamatosan teljesített ügylet(ek) ellentételezésére. E szabály alkalmazható abban az esetben is, ha a felek csak egyetlen meghatározott időszak tekintetében állapítják meg az ellenértéket.

Esetükben az időszakonként történő elszámolás (1. pont) alkalmazhatósága merül fel, azonban ennek egyértelmű eldöntéséhez a partnerek közti megállapodás, a tranzakció lényeges elemeinek vizsgálata lenne szükséges (például a részteljesítéstől való egyértelmű elhatárolás érdekében).
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink