hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Időszaki elszámolás: mikor van az áfafizetés határideje?

  • Bartha László adójogi szakjogász

Időszaki elszámolásnál – az áfaszabályok szerinti feltételek teljesülése esetében – az általánosforgalmiadó-fizetési kötelezettség a fizetési határidőtől függ. Cikkünkben ennek feltételeit, illetve a fizetési esedékesség fogalmát járjuk körbe.

Bevallási kötelezettség legkésőbb az időszak utolsó napját követő 60. nappal

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 58. §. alapján időszaki elszámolás esetében amennyiben a fizetési esedékesség későbbi, mint a teljesítési időszak utolsó napja, úgy a bevallási kötelezettség abban az időszakban keletkezik, ahova az ügylet fizetési esedékessége esik, de nem később, mint az az időszak utolsó napját követő 60. nap.

Példán bemutatjuk a szabály működését

Amennyiben a felek időszaki, heti elszámolásban állapodtak meg és a fizetési határidő a számla kiállítását követő 30. nap, úgy ha a szolgáltatásnyújtó a számlát az április 6–12. hétről állítja ki, amennyiben

a) esetben a számla kibocsátásának időpontja április 13. (azaz a fizetési határidő május 13. és az időszakot követő 60. nap június 11.). Ez esetben a számla teljesítési időpontja május 13., azaz a számla a májusi adóbevallásban szerepeltetendő.

b) esetben számla kibocsátásának időpontja május 15. (azaz a fizetési határidő június 14. és az időszakot követő 60. nap június 11.). Ez esetben a számla teljesítési időpontja június 11., azaz a számla a júniusi adóbevallásban szerepeltetendő.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

További korlátot jelent, hogy

♦ amennyiben az elszámolási időszak 1 évnél hosszabb, úgy a 12. hónap utolsó napján időarányos részteljesítés történik;
♦ adómentes közösségi termékértékesítés esetében, ha az időszak hosszabb, mint egy hónap, a hónap utolsó napján időarányos részteljesítés történik;
♦ amennyiben az áfatörvény 140.§ a) pontja alkamazandó (külföldről igénybe vett áfatörvény 37. § szerinti szolgáltatások esete), és az időszak a 12 hónapot meghaladja, úgy az év utolsó napján időarányos részteljesítés történik.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen esetekben alkalmazható a szabály, és megismerheti példákon keresztül, hogy mit jelent a fizetési esedékesség!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvédi iroda – letéti költségek továbbterhelése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close