hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Időpontfoglalás PCR-tesztre: számla vagy előlegszámla, mi lesz a teljesítési dátum?

  • adozona.hu
4

Társaság a jövőben a honlapján keresztül PCR-tesztelési időpontfoglalási lehetőséget biztosít bankkártyás fizetéssel, hogy a helyszínen ne kelljen erre külön személyzetet fenntartani. A számlát automatikusan szeretnék generáltatni, amit a regisztrációkor megadott e-mailre küldene ki automatikusan a rendszer. Egy jövőbeni időpontra szóló vizsgálat díjának ily módon történő rendezése esetén kiállítható-e normál számla vagy előlegszámlát kell adni? A számla teljesítési időpontja lehet-e a bankkártyás kifizetés napja, hiszen a vevő a jogot megvásárolta, hogy az általa választott időpontban részt vegyen a vizsgálaton, vagy pedig a vizsgálat napja kell, hogy a teljesítés dátuma legyen? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

A fenti esetben az ügylet teljesítési időpontja a vizsgálat napja lesz, mivel a PCR-tesztelési szolgáltatás tényállásszerűen akkor valósul meg (hisz eleve egy adott időpontra foglal az ügyfél).

A teljesítési időpont előtti számlakiállításnak nincs akadálya, így nincs szükség előlegszámlára. Mivel a teljesítési időpont előre ismert, az áfatörvény vonatkozó paragrafusa alapján a számla kibocsátásának napja megelőzheti a teljesítési időpontot.

Az áfatörvény 163. paragrafus (1) bekezdése szerint az adóalany a számla kibocsátásáról legkésőbb a teljesítésig, előleg fizetése esetén a fizetendő adó megállapításáig, de legfeljebb az attól számított ésszerű időn belül köteles gondoskodni.

A (2) bekezdés szerint az (1) bekezdésben említett észszerű idő

a) a 89. paragrafus szerinti termékértékesítés vagy olyan szolgáltatásnyújtás esetén, amely után az adót a Héa-irányelv 196. cikkének tartalmában megfelelő tagállami szabályozás alapján a szolgáltatást igénybevevő fizeti, a teljesítés hónapját követő hónap 15. napján belüli,

b) az a) pont alá nem tartozó, valamint a kezelőszemélyzet nélküli automata berendezés útján teljesített termékértékesítéstől, szolgáltatásnyújtástól eltérő olyan esetekben, ahol az ellenértéket - ideértve az előleget is - készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel térítik meg, haladéktalan,

c) egyéb, a b) pont alá nem tartozó olyan esetben, amelyben a számla áthárított adót tartalmaz, vagy annak áthárított adót kellene tartalmaznia, 8 napon belüli

számlakibocsátási kötelezettséget jelent.

Fentiek alapján a vizsgálat napjával, előre kiállított számla megoldást nyugodtan alkalmazhatják a fenti esetben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (4)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

mindflux

De miért nem kell előlegszámla? A cikk szerint "a teljesítési időpont előtti számlakiállításnak nincs akadálya, így nincs szükség előlegszámlára". Ez vajon azt jelenti, hogy ha vállalom, hogy a teljesítési időpont előtt állítom ki a számlát, akkor megúszom az előlegszámlát, és nem szükséges áfát fizetnem a pénz átvételének hónapjára, csak majd a teljesítés napjának hónapján, függetlenül attól, hogy előre elkértem pénzt, hogy elinduljon a folyamat?

Adózóna

Tisztelt Olvasónk!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel, hanem használja az oldalunk fejlécében található kérdés-válasz funkciónál a Kérdést teszek fel ablakot. Ha még nem előfizetőnk, akkor próba-előfizetéssel tud egy alkalommal kérdést feltenni, ami nem jár együtt előfizetési kötelezettséggel. Kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. Portálunk működési szisztémája szerint kérdését így tudjuk szakértőnknek továbbítani. Megértését köszönjük, várjuk kérdését!

Üdvözlettel: az Adózóna szerkesztősége

[email protected]

Kedves Szakértő,

ha ugyenez a helyzet, mint a fenti kérdésben, neten, bankkártyás fizetéssel rendeznek szolgáltatást, ami modulzáró vizsga díja, azonban ez a vizsga előtt 80 nappal van. Akkor is helyes a teljesítést oda dátumozni, vagy ilyen esetben ( mivel elég sok idő telik el) előleg számlát lenne szükséges kiállítani?

Válaszukat előre is köszönöm,

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs