hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hibás számlák javítása, elmulasztott áfabevallások pótlása

  • adozona.hu

Olvasónk a következőkről érdeklődött: „Egy évre visszamenőleg rosszul kiállított számlák (közösségen belüli és kívüli szolgáltatás nyújtása) és be nem adott áfabevallás/összesítő nyilatkozatok pótlására van-e lehetőség ilyen hosszú kimaradás után? Mi a legjobb, amit ilyenkor tenni lehet? Utólag javítani a számlákat, beküldeni az elmúlt hónapokra az áfabevallásokat és az összesítő nyilatkozatokat? Kūlön-külön, vagy volna lehetőség ezt egyszerre letudni egy-egy dokumentumon az egészet? (Katás, alanyi adómentes vállalkozó.)” A kérdésekre Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A helyzet nem reménytelen, viszont gyors cselekvést javaslok.

A gyorsaságot az indokolja, hogy az ellenőrzés megkezdéséig (azaz a megbízólevél átvételéig) az adózó bevallását önellenőrizheti, pótolhatja elévülési időn belül, abba az 1 év belefér.

Kérdésében nem fejti ki, hogy milyen hibája van a számlának, feltételezem, hogy adóalapot, adóösszeget a módosítások nem fognak érinteni. (Azt tudom elképzelni, hogy tévesen alanyi mentesként járt el a külföldi szolgáltatásnyújtásnál.)

A bevallások pótlása olyan értelemben nem okozhat nehézséget, hogy nem fog önellenőrzésnek minősülni sem az áfa, sem az összesítő bevallás. Speciális kitöltés nem szükséges ilyen szempontból. A 90–95. sorokat szükséges kiHtölteni a tájékoztató adatok között, a teljesítési időpontoknak megfelelő bevallásokat és összesítő nyilatkozatot havonta szükséges benyújtani.

Elvi síkon a csoportos számlahelyesbítésnek nem lenne akadálya, azonban véleményem szerint jelen esetben (amennyiben valóban az adózási mód volt a rossz) az nem alkalmazható.

Az adóalany egy számlával egy tekintet alá eső okirattal több számláját módosíthatja, azzal, hogy a csoportos módosító bizonylaton valamennyi módosítandó számla tekintetében világosan és átláthatóan szerepeltetendő a módosítandó számlára történő hivatkozás, továbbá az, hogy az adott számla mely adatát érinti a módosítás, a módosítás természete és számszerű hatása (ha van ilyen). Ha a korrekció a számlában feltüntetett adóalapra és/vagy adó összegére (is) vonatkozik, akkor csoportos módosító bizonylattal az adóalany csak az olyan ügyletekről kibocsátott számláit módosíthatja, amelyek tekintetében az adó és/vagy adóalap-korrekció eredményét ugyanazon elszámolási időszakban kell elszámolnia.

Ez azt jelenti, hogy a csökkenést eredményező korrekció esetén eltérő bevallási időszakra eső teljesítési időpontú számlák is korrigálhatóak egyetlen korrekciós számlával, ugyanis az adóalap- és/vagy fizetendőadó-csökkenést a számlakibocsátónak egységesen – a módosítandó számlák teljesítési időpontjától függetlenül – abban az időszakban kell elszámolnia, amikor a korrekciós bizonylat a befogadó rendelkezésére áll. Ha azonban a korrekció eredményeképpen nő az adóalap vagy/és a fizetendő adó, akkor csak az azonos bevallási időszakra eső alapszámlákat lehet egyetlen csoportos korrekciós számlában helyesbíteni, vagyis annyi korrekciós számlát kell kiállítani, ahány eredeti bevallási időszakot érint a korrekció. Ilyenkor ugyanis az eredeti adókötelezettség keletkezési időpontban önellenőrzéssel kell az adókülönbözetet elszámolni, amelyhez a hatósági álláspont szerint bevallási időszakonként külön korrekciós számla szükséges.

Megjelent legújabb kiadványunk!
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "Újrakezdés a válság után" című kiadványt!
Kiadványunkban arra vállalkoztunk, hogy a koronavírus okozta krízisben meggyengült vállalkozások fogódzót kapjanak, és a lehető leggyorsabban megtalálják a kiutat.

Fenti logikából az következik, hogy a csoportos helyesbítés lehetősége az adóbevallásban történő elszámolás kezelésétől függ: amennyiben több időszakot érint és nincs lehetőség egyetlen bevallási időszakban szerepeltetni, egyesével szükséges a helyesbítést elkészíteni.

Mivel Ön alanyi mentesként nem nyújtott be bevallást, kvázi a tájékoztató sorok (az említett 90-95. sorok) adóalapja fog nőni: Fenti logika alapján sajnos nem ajánlom a csoportos helyesbítés alkalmazását, mivel a helyesbítés több bevallási időszakot érint.

Természetesen amennyiben egy hónapon belül több teljesítési időpontú számlakorrekcióra van szükség, lehet csoportos helyesbítő számlát kiállítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close