hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fontos intelem: ne kérjen cégnévre számlát magánhasználatra vásárolt dolgokról!

  • adozona.hu
1

Mivel a NAV január 1-jétől szinte minden számlát azonnal lát, felmerül a kérdés, mi a teendő azokkal a számlákkal, amelyeken céges és magánhasználatos termék is van? Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

"Többször kapok ügyfelektől olyan számlát, amely nyilvánvalóan magánhasználatra vásárolt termékről szól, de kértek róla számlát a vállalkozás nevére (például kád, tévé, de kaptam már búvárfelszerelésről is számlát). Eddig az volt a gyakorlatom – nem tudom, helyesen-e –, hogy egyszerűen ezeket a számlákat nem raktam be a könyvelésbe. Viszont miután a NAV már majdnem minden számlát lát, nem tudom, helyes-e ez a gyakorlat, megtehetjük-e az ügyféllel, hogy ezt csak egyszerűen nem rakjuk be a könyvelésbe, vagy ezeket is be kell rakni, mint adóalapot növelő tételt? Illetve ilyen esetben az áfa is adóalap-növelő tétel, bruttó módon? Mi a helyzet, ha olyan számlát kapok, amin van céges és magánhasználatos termék is (például bevásárolnak a Tescóban, és van rajta papír kéztörlő, WC-papír, mirelit zöldborsó stb. vegyesen)?" – kérdezte olvasónk.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Leginkább meg kell tiltani a dolgozóknak, hogy a cég nevére olyasmit vásároljanak, amire előzetesen nem kaptak engedélyt, nem egyértelmű, hogy a költség a cég érdekében elszámolható. Egy számlában nem keveredhet a magán és a nem magáncélú beszerzés. A dolgozók magatartásukkal azt érik el, hogy a NAV-nak fel fog tűnni, a tevékenységhez nem kapcsolódó tételeket lát, azaz azt fogja feltételezni, hogy a cégnél gyakorlat a "bér helyett vegyél magadnak valamit" elv.

Ha már kiállították a számlát, akkor be kell tenni a könyvelésbe, de nem a vállalkozás érdekében felmerült tételként kell kezelni, taoalapot kell vele növelni, és az áfát nem szabad visszaigényelni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
abcde_fghi

Jellemzően nem a fegyelmezetlen alkalmazottak, hanem a tulajdonosok kívánnak a cég nevére elszámolni magáncélú használatra vásárolt termékeket.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed – naptári napi alap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkabér módosítása gyes alatt

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Katás beltag

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs