hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az áfatörvény rejtett titkai: most mindent megtudhat az „aranyszabályról”

  • dr. Csobánczy Péter

Melyik az az értékesítési terület, ahol a legszigorúbb bizonylatolási szabályok vannak érvényben? A kérdésre az áfatörvény rejtett bugyraiban lehet meglelni a választ, ami nem más, mint a befektetési arany eladása.

A befektetési aranyra vonatkozóan az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) jó néhány speciális szabályt tartalmaz (XVII. fejezet). Ezek egyike mondja ki, hogy a befektetési arany értékesítését kivétel nélkül minden esetben számlával kell bizonylatolni, ezen a téren az egyszerűsített adattartalmú számla sem jöhet szóba (Áfa tv. 242. §). Jó hír a nagy szigorúság mellett, hogy aki ezen a területen tevékenykedik, annak sem nyugtaadási kötelezettséggel, sem kötelező pénztárgéphasználattal nem kell számolnia.

Noha a szabályok világosak, az egyértelműség kedvéért nem árt leszögezni, hogy az alább ismertetendő speciális szabályok nem alkalmazhatók sem más nemesfémekre (ezüst, platina, stb.), sem drágakövekre, még akkor sem, ha a felhasználásuk történetesen befektetési célúnak számít.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, milyen speciális szabályokkal kell tisztában lenni befektetési arany értékesítésekor.
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink