hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Autókereskedés: áfabevallási és könyvelési kérdések

  • adozona.hu

Használt autók kereskedelmével foglalkozó vállalkozás gépjárműveket vásárol az EU tagállamaiban, majd azokat némi felújítás, javítás után itthon értékesíti. Könyveléssel, áfabevallással és regisztrációs adóval kapcsolatos kérdésekkel fordult hozzánk, melyeket Nagy Norbert adószakértő válaszolt meg.

A kérdés részletesen így hangzik: egy használtautó-kereskedelemmel foglalkozó kft. Magyarországról és az EU tagállamaiból is vásárol gépjárműveket továbbértékesítési céllal.

Kérdéseim:
1. Magánszemélytől vásárolt gépjármű esetén (számla nincs, csak adásvételi szerződés) mi lesz a fizetendő áfa alapja, ha be van jelentkezve a különbözeti áfa hatálya alá?

2. Az EU-ból, számlával behozott gépjármű esetén mi a fizetendő áfa alapja, igazoltan különbözeti áfás kereskedőtől vásárolt gépjármű estén, illetve, ha nem különbözeti áfa hatálya alá tartozó kereskedőtől (magánszemélytől) vásárolt gépjárműről van szó? Az áfabevallás és az A60-as bevallás mely sorában kell szerepeltetni ezeket a tételeket?

3. A különbözeti áfa alapja csökkenthető-e a beszerzési áron kívül egyéb tételekkel, regisztrációs adó, illetékek, kisebb javítási költségek?

4. A javítási költségek áfája levonható-e?

5. Ennek a vállalkozásnak a könyvelése szeptember hónaptól kerül átadásra. A kapott főkönyvi kivonat alapján hogyan történik a nyitó tételek létrehozása? (Költség, ráfordítás, árbevétel főkönyvi számlákra is gondolok.)

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A viszonteladónak minősülő adózónak az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 215. § alapján kell meghatároznia az értékesítési és beszerzési árat. Az áfatörvény 70. § (1) b) pontja alapján termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába beletartoznak a felmerült járulékos költségek, amelyeket a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója hárít át a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére, ideértve a bizománnyal, egyéb közvetítéssel, csomagolással, fuvarozással és biztosítással összefüggő díjakat és költségeket. Ezt a szabályt kell alkalmazni akkor is, ha a járulékos díj és költség áthárítása külön megállapodáson alapul.

Olvassa el az Adózóna „Üzleti célra vásárolt személygépjármű áfájának visszaigénylése”, „Különbözeti áfa közösségi beszerzésnél” és „Erre figyeljünk az üzemanyag elszámolásánál: norma, áfa, egyéb költségek” című írását!

A termék vevője az adott ügylettel összefüggésben, a felek között meghatározott ellenértéken felül – de lényegében az adott termék ellenében – fizetendő összegek járulékos költségként a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adójogi sorsát osztják.

Magánszemélytől történő vásárlás esetén a szerződés szerint fizetett vételár lesz a beszerzési ár, adóalany eladó esetén pedig a számla alapján fizetett ellenérték. A különbözeti adózás szerint beszerzést sem az áfabevallásban, sem az A60-as összesítő jelentésben nem kell feltüntetni. Közösségen belüli beszerzés esetén az áfabevallás 14. és a 67. sorában kell szerepeltetni azt, valamint az alvázszámot is fel kell tüntetni, emellett az A60-as összesítő nyilatkozatot is be kell nyújtani, közösségen belüli beszerzés jogcímen.

A regisztrációs adó véleményem szerint akkor lehet a beszerzési ár része (és így a különbözeti adó alapját csökkentő tétel), ha a gépkocsi értékesítési árát úgy határozták meg, hogy annak része a kereskedő cég által megfizetett regisztrációs adó is. Ez abban az esetben lehetséges, ha a gépjármű forgalomba helyezése a kereskedő nevére történik, így a regisztrációs adót a kereskedő a saját nevében, mint adókötelezett fizeti meg.

A különbözeti adó alapját nem csökkenthetik a szállítási díjak, a felmerült javítási, karbantartási költségek, illetve a vevő nevére történő forgalomba helyezési költségek, vagy egyéb hatósági díjak sem.

A különbözeti adózást választó viszonteladó kizárólag a használt gépjármű beszerzéséhez – ideértve ezek Közösségen belüli beszerzését is –, importjához kapcsolódóan nem jogosult az áfalevonására [áfatörvény 222. § (1) a)]. Az egyéb beszerzések, igénybe vett szolgáltatások esetén az áfalevonására az általános szabályok szerint jogosult.

Amennyiben a társaságot év közben vették át könyvelésre, úgy az átadás időpontjával nyitó főkönyvet kell készíteni (1–4 valamint az 5–8–9 számlaosztály megnyitásával).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1