hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa-visszaigénylés bérelt ingatlanon végzett felújítás esetén

  • adozona.hu

Családi házban kialakított irodarész felújítási költségéről szóló számla áfatartalma visszaigényelhető-e? – kérdezte olvasónk. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

OLVASÓNK KÉRDÉSE:

Egy cég tulajdonosa úgy építette meg a családi házát, hogy a felső szintből maga és a családja részére alakított ki egy lakást, külön bejárattal. Az alsó szintet teljesen külön kezelve alakítja ki a gazdasági társaság javára, mint irodát. Igazából csak WC lesz benne, irodahelyiség, valamint a munkavállalók számára kialakított konyha. Az áfatörvény 259. paragrafusának 12. pontja értelmében a lakóingatlan jelentése lakás céljára létesített és az – ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan – ha arra használatbavételi engedélyt adtak ki – a hozzá tartozó földrészlettel, vagy nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség, még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület. Ha a gazdasági társaság felújítási munkálatokat végez ennek az ingatlannak az irodai részében, amit saját tulajdonú vagy bérelt ingatlanon végzett beruházásként tart nyilván a könyveiben, a költségszámlák áfája visszaigényelhető-e? A tulajdonos az irodarészt nem minősíttette át az ingatlan-nyilvántartásban, viszont úgy értelmezi, hogy az a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség, még akkor sem, ha a lakóépülettel egybeépült.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 120. paragrafusában foglalt általános szabály értelmében az adóalany az adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében felmerülő előzetesen felszámított adóösszegeket levonásba helyezheti, az adólevonási jogra vonatkozó egyéb jogszabályi rendelkezések sérelme nélkül, ugyanakkor az adómentes termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás – beleértve az adómentes ingatlan értékesítést és bérbeadást – érdekében felmerülő előzetes általános forgalmi adó nem levonható.

Továbbá, az áfatörvény speciális levonási tilalmat fűz a lakóingatlan felújításához kapcsolódó termékbeszerzéshez, szolgáltatásnyújtáshoz, így főszabályként a vevőnek nincs adólevonási joga az áfatörvény 124. paragrafus (1) bekezdésének i) pontja alapján a lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges termék, továbbá az áfatörvény 124. paragrafus (2) bekezdésének c) pontja alapján a lakóingatlan építéséhez, felújításához beszerzett szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó általános forgalmi adó tekintetében.

Az áfatörvény 259. paragrafusának 12. pontja alapján a lakóingatlan lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület.

Ha tehát a fenti fogalomnak megfelelő lakóingatlan felújításához termékbeszerzés, szolgáltatásigénybevétel történik, a kapcsolódó általános forgalmi adó nem vonható le. A fentiekre tekintettel indokolt vizsgálni, hogy a szerződés teljesítésekor az ingatlan lakóingatlannak minősült-e vagy sem, az új funkciónak megfelelő engedélyeket megszerezték-e, az átalakítás megkezdődött-e.

A levonási tilalom nem vonatkozik a lakóingatlan – például irodává történő – átalakításához kapcsolódóan beszerzett termékekre és szolgáltatásokra. Ugyanakkor amennyiben az ingatlant alakítják át, úgy indokolt azt akként feltüntetni az ingatlan-nyilvántartásban. Ez esetben az átalakításhoz kapcsolódóan igénybe vett termékek és szolgáltatások ellenértéke áfájának levonására az általános szabályokat kell alkalmazni, azaz az áfatörvény 120. paragrafusa alapján abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany – ilyen minőségében – a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult az adó levonására.

A leírt kérdés alapján, mivel irodává átalakítás történik, az áfatörvény 120. paragrafus szerinti adólevonási jog felmerül, ugyanakkor az ingatlanrész ingatlan-nyilvántartásbeli besorolása miatt kérdéses lehet az adókezelés. Javasolt a levonási jog alkalmazhatóságának feltételeit egyeztetni az adóhatósággal az eset körülményeinek részletes leírásával (például külön kérdéseket vethet fel, ha a WC nem elkülönített a lakásrésztől, illetve a munkavállalók által használt konyha).

Megjegyzendő, hogy a bérlő által a tulajdonos részére történő átadás adókötelezettséget keletkeztethet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs