hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfatörvény módosítása: zavar a rendszerben

  • Dr. Csobánczy Péter

Mint ahogy arról már több cikkünkben beszámoltunk, „Az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályai” címet és T/10238. irományszámot viselő törvényjavaslat nem kis részben – a szokásos műszóval élve – adósaláta-gyűjtemény. Léte újfent az bizonyítja, hogy adórendszerünkben csak egy biztos pont van: a változás.

Az is természetesnek mondható, hogy a benyújtott törvényjavaslat módosítja – többek között – az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt (Áfa tv.), ha jól számolom, annak 2008. január 1-jei hatálybalépése óta immár harmincadik alkalommal. Tekintettel arra, hogy a módosítási elképzelések még változhatnak, finomodhatnak, hisz a parlament épp tárgyalja azokat, ezért csupán két dologra hívnám fel a figyelmet. Az egyik áfatörvényt érintő módosítás szerepel a törvényjavaslatban, a másik viszont nem.

A deklarált változásnak ismét a személygépkocsi-tulajdonos áfa-alanyok örülhetnek. Ezek közül is azok, akik a személygépkocsit – tárgyi eszközként – használják, azaz nem kereskedőként, nem továbbértékesítési céllal szerzik be, illetve azt nem egészben vagy nem túlnyomó részben taxiszolgáltatás nyújtása érdekében használják, majd utóbb úgy döntenek, hogy értékesítik azt. A változtatás ugyanis épp ez utóbb említett momentumhoz, a személygépkocsi értékesítéshez kötődik, mentesítve azt az áfa alól. Persze ez a személyi kör eddig is élvezte, élvezi ezt a fajta kedvezményt, de csak azon az „áron”, hogy a törvényi tiltás folytán a személygépkocsi beszerzése kapcsán ténylegesen felmerült input áfát egészében nem vonhatta le (Áfa tv. 87. § b) pont). Az újdonság az lesz, már ha a parlament is áldását adja rá, hogy az előzőekben említett valóságos ár mellett a személygépkocsi áfa-mentes értékesítése akkor is elérhetővé válik, ha az áfa-levonási tilalom input áfa hiánya okán nem jut érvényre (Áfa tv. 87. § új c) pont). Mindenesetre ez az igen faramuci módon megfogalmazott, fiktív tényállásra alapított szabály párját ritkító lesz az Európai Unión belül, már csak azért is, mert ilyen kedvezményt az uniós írott jog nem ismer.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs