hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfacsaló csoport bukott le

  • adozona.hu

Háromszázötvenmillió forint áfát csaltak el szójadara kereskedelmével annak a bűnszövetségnek a tagjai, akiket a NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói buktattak le.

A bűnszövetség tagjai uniós tagállamokból szlovák cégeken keresztül szereztek be szójadarát nettó áron, azaz áfa nélkül, majd fiktív számlák felhasználásával belföldi beszerzést színlelve a hazai értékesítések után felmerülő adófizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget. A fiktív számlákat kibocsátó magyarországi cégek élére stróman ügyvezetőket hajtottak fel.

A pénzügyi nyomozók tizenegy megyében 41 helyszínen tartottak házkutatásokat. Az elkövetők lakóhelyén és az általuk használt irodahelyiségben 33 cég- és aláírás bélyegzőt, több telefont és bankkártyát találtak.

Az elcsalt adó biztosítására kétszázmillió forint értékben bankszámlákat, ingatlanokat zároltak, a helyszíneken pedig készpénzt foglaltak le.

A számlázási lánc feltérképezése során a nyomozók számára kiderült, hogy az elkövetők a magyarországi láncolat mintájára Horvátországban ugyanezt a módszert alkalmazva próbáltak illegális jövedelemhez jutni.

A bűnszövetség három tagjának költségvetési csalás, négy stróman ügyvezetőnek pedig közokirat-hamisítás miatt kell felelni. A nyomozás során további gyanúsítások várhatók.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink