hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsaló bűnszervezet tagjai ellen emeltek vádat

  • adozona.hu

Vádat emeltek egy bűnszervezet kilenc tagja ellen, akik egy adóelkerülésre létrehozott céghálózattal 320 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az államnak 2017-2018-ban – közölte a Somogy Megyei Főügyészség.

A közleményben azt írták: a céghálózat szójatermékeket importált Magyarországra. A szlovéniai Koper kikötőjébe érkező terményeket a bűnszervezet élén álló egyik vádlott által irányított német cég névlegesen a stróman vádlottak vezetése alatt álló három magyar cégnek adta el, amelyek működését valójában a bűnszervezetben vezető szerepet játszó másik két vádlott irányította.

Az érintettek a tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek nevében tették meg a szójatermékekkel összefüggő importbejelentéseket, holott a terményt valójában két – az adóelkerülés hasznát realizáló – magyar cég közvetítésével értékesítették a belföldi felvásárlóknak. Ezzel azt a látszatot keltették, hogy már adózott, belföldről származó terményt forgalmaznak, s nem tettek eleget az importáruval kapcsolatos áfafizetési kötelezettségnek.

A bűnszervezet irányítói a személyes találkozók mellett leplezett kommunikációra alkalmas mobiltelefonos alkalmazásokkal, titkos e-mail címek közötti levelezéssel tartották a kapcsolatot a számlázási láncolatban részes, hasznot húzó cégeket vezető másik két vádlottal, és a hatóságok megtévesztésére nehezen értelmezhető rövidítéseket használtak.

Az ügyészség az ügyben kilenc ember ellen emelt vádat üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. Öt, az elkövetésben nagyobb szerepet vállaló vádlottra 6-10 év, a többiekre 2-5 év szabadságvesztés kiszabását kérték a bíróságtól arra az esetre, ha az előkészítő ülésen beismerik bűnösségüket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs