A türelmi idő után visszamenőleges adatszolgáltatásra nem lesz szükség

  • adozona.hu

A vállalkozásoknak 2021. január 4. óta szinte valamennyi, a magyar számlázási szabályok alá eső ügyletről adatot kell szolgáltatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A felkészülést támogatva március 31-éig az adóhatóság nem bírságol, ha valaki egyáltalán nem küld adatot, vagy ha a küldött adatok hibásak. A türelmi időszaknak azonban néhány nap múlva vége, olvasható a Deloitte tájékoztatójában.

Rendkívül fontos, hogy visszamenőleges adatszolgáltatásra nem lesz szükség, az adóhatóság később sem bírságol a 2021. január és március közötti időszakra vonatkozóan. Még akkor sem, ha ezen időszak alatt még a régi séma szerint történt az adatszolgáltatás, valamint ha az újonnan jelentéskötelessé vált tranzakciókhoz kapcsolódó adatszolgáltatás elmaradt vagy hiányos.

„A megfelelő módosítások elvégzése ezév március 31-ig elengedhetetlen a vállalkozások számára, hiszen a NAV nem tervezi meghosszabbítani a határidőt. Ha egy társaság úgy érzi, hogy 2021. március 31-ig nem fog tudni átállni, akkor javasolt erről írásban tájékoztatni az illetékes adóigazgatóságot, mert így elkerülhető a számlánként kivethető akár 500 ezer forintos bírság” – hívja fel a figyelmet Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere.

A vállalkozásoknak a változások kapcsán nap mint nap számos kérdést kell megválaszolniuk. A legfontosabb, hogy meg kell határozniuk a jelentendő számlák pontos körét. Az ügylet teljesítési helye, az ügylet típusa, a számlát ténylegesen kibocsátó fél személye mind-mind olyan körülmény, amelyek befolyásolhatják, hogy a számláról kell-e adatot szolgáltatni. Egyes speciális számlázási módok ugyanakkor gyakorlati kérdéseket is felvethetnek. Például, ha közösségi értékesítés során a magyar vállalkozás által teljesített ügyletről a tagállamban működő vevő állít ki számlát. Ilyenkor a számlakibocsátás pillanatában a szükséges adatok a vevőnél állnak rendelkezésre, de továbbra is az értékesítő érdeke (és kötelezettsége) az adatbejelentés teljesítése.

A mostanság lejáró szankciómentes időszak célja egyébként az volt, hogy az adóalanyok a rendelkezésükre álló fél év alatt a rendszereikben elvégezhessék a szükséges fejlesztéseket, változtatásokat. Ennyi időre szükség is volt, hiszen a 2020 szeptemberében megjelent 3.0 specifikáció feldolgozása komoly feladat volt, melynek megoldását a járványhelyzet is nehezítette. Az új ügylettípusok megjelenésének kezelése csak a legnyilvánvalóbb kihívás volt. Ezen felül az adatstruktúra változása és a kötelezettség kiszélesítésével járó értelmezési kérdések megválaszolása sem volt egyszerű. „A fejlesztők azonban ezután sem pihenhetnek, hiszen érdemes a 2021-ben elérhetővé vált további lehetőségekkel is foglalkozniuk. Hogy csak néhányat említsek: az Online Számla rendszer elektronikus számlázásra történő felhasználása vagy éppen a belföldi szállítói számlák feldolgozásának automatizálása” – mondta Sík Richárd, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tehergépkocsi értékesítése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Bírósági ítélet utáni áfakérdések

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close