hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A számlaküldés legegyszerűbb módja, nem kell túlcifrázni

  • adozona.hu
3

Partnercég közölte, hogy áttér a papír alapú helyett az elektronikus úton történő számlaküldésre, pdf formátumban, e-mail mellékleteként. Tájékoztatása szerint, mivel ezen számlák aláírás és bélyegző nélkül is hitelesek, a számlabefogadónak az ily módon kapott számlát csak ki kell nyomtatnia, és úgy lefűznie a könyvelésébe. Megfelel a fenti információ a jelenlegi jogszabályi előírásoknak? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Olvasónk úgy gondolta, hogy a pdf-ben küldött és kézhez vett számla elektronikus számlának minősül, s nem kezelhető papír alapúként, megőrzésére pedig az elektronikus számla megőrzésének szabályait kell alkalmazni.

Szakértőnk szerint ellenben a leírt tájékoztatás megfelel a nem elektronikus, hanem elektronikus úton továbbított számla esetének, és teljesen szabályos.

Az elektronikus számla valóban csak elektronikus formában őrizhető meg, és az alkalmazott rendszertől függően időbélyegzővel, elektronikus aláírással ellátott. A kérdésben szereplő esetben viszont nem erről van szó, hanem csupán arról, hogy mióta a számlának nem kötelező kelléke az aláírás vagy a pecsét, illetve az eredetiséget bizonyító példány sorszámának feltüntetése, azóta voltaképpen pdf-ben elküldve láthatóan nincs különbség a között, hogy a küldő vagy a kapó fél nyomtatja-e ki a számlát. Ezért ez a postaköltség- és időkímélő gyakorlat elterjedt és nem kifogásolható.

Nyilván abban az esetben, ha attól tart az üzleti partner, hogy az átvételt később letagadja a másik fél, maradjon a postai kézbesítésnél, de például folyamatos ügyfélkapcsolatnál teljesen megfelelő a leírt megoldás.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)

Tisztelt Válaszadó és Tisztelt Kollégák!

Jó lenne hátradőlni a válasz alapján, viszont a NAV 2020.04.16-án (pont a pandémia és lezárások kellős közepén) kiadott egy értelmezést "Az elektronikus számlákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók" címmel. Ez megtalálható a NAV honlapján most is : https://nav.gov.hu/ado/afa/Az_elektronikus_szaml20200416 csak az új NAV felület miatt ami a cikkeket több oldalra tördeli a link nem működik jól és lapozgatni kell hozzá...

Értelmezésük szerint ha csak nem "kizárólag nyomtatható" (én ilyen technikát nem ismerek, csak olyat ami nem módosítható (pdf)) akkor szerintük elektronikus számláról beszélünk és nem távnyomtatásról. A pdf-ben megküldött nem elektronikus számlaként kibocsájtott számlák esetében is:

"Az elektronikus számla fogalma

Fontos tudni, hogy az Áfa tv.[1] előírásai alapján elektronikus számlának minősül minden olyan, az e törvényben előírt adatokat tartalmazó számla, amelyet elektronikus formában bocsátottak ki és fogadtak be[2]. Az áfa előírások értelmében a számla kibocsátása ténylegesen a számla számlabefogadó részére történő rendelkezésre bocsátással valósul meg. Ennek következtében elektronikus számlának minősül az eredetileg papír alapon előállított számla is, melyet azonban nem személyesen vagy postai úton bocsátanak a befogadó rendelkezésére, hanem úgy, hogy azt beszkennelve, elektronikusan továbbítják részére. Ezért elektronikusszámlának minősül a kizárólag e-mailben, egyéb elektronikus üzenetben megküldött PDF számla is."

Ez ellentmondd a Ruszin Úr által említett irányelvnek, de ha már eljutott a publikációig azért valószínűleg ez áll közelebb az ellenőrzési gyakorlathoz.

Várom a véleményeket a fentiekről.

Tisztelettel,
Madai István

papatimontankf

Kedves Zsolt,

Abszolút osztom a véleményét, de ne itt tegye meg az észrevételét, hanem azon az úton, amit ajánl a szerkesztő is. Mindannyiunk okulása végett...

üdv.
papattila

Ruszin Zsolt

Továbbra sincs lektor, az egyik válasz jó, a másik meg nem jó. Ez a válasz véletlenül jó, de nem derül ki, hogy miért.

A 2010/45 EU irányelv megemlítésre se került, pedig éppen eszerint nem lehet terhesebb az elektronikus számlázás, mint a papíralapú. Nem esik szó arról sem, hogy se HÉA irányelv, se az áfa törvény, se az NGM rendelet nem szabályozza a nyomtatás mibenlétét, a NAV viszont gátlástalanul távnyomtatásról írt legutóbb. Erre kellett volna reagálni, elemezni és választ írni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó szünetelése

Szipszer Tamás

adószakértő

Átalányadózásra áttérő 2358-as bevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs