A pénzforgalmi elszámolásról

  • dr. Pauker Zoltán, Andersen Zrt.

A pénzforgalmi elszámolás a kis- és mikrovállalkozások finanszírozásának megkönnyítése érdekében, a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében, 2013. január 1-jétől került bevezetésre Magyarországon.

A pénzforgalmi elszámolást különös adózási módként az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) XIII/A fejezete szabályozza. A rendszer lényege, hogy az adóalanynak a fizetendő adóját akkor kell megállapítania, amikor a vevő az ellenértéket megfizette részére, a beszerzései utáni levonási jogát pedig leghamarabb akkor gyakorolhatja, amikor a vételárat az eladó részére megfizeti.

A választás személyi feltétele, hogy az adóalany a tárgy naptári év első napján a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (kkv-törvény) szerint kisvállalkozás legyen vagy annak minősüljön, ha a kkv-törvény hatálya alá tartozna.

A kisvállalkozás összes foglalkoztatotti létszáma 50 főnél kevesebb, éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege pedig legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg lehet, a mikrovállakozások ennél is szigorúbb feltételeket (10 fő, 2 millió euró) teljesítenek.

Az adózási módot a kkv-törvény hatálya alá nem tartozó ügyvédi, közjegyzői, szabadalmi ügyvivői irodák és az adószámos magánszemélyek is választhatják, az alanyi adómentes státuszú adóalanyok viszont nem, mivel adófizetésre nem kötelezettek, adólevonásra pedig nem jogosultak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mekkora a bevételi értékhatár, valamint, hogy melyek a pénzforgalmi elszámolásra irányadó további szabályok!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

PhD hallgatónak nyelvvizsgadíj kifizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Járványügyi szűrővizsgálat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkáltató által átvállalt költségek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs