hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fontos tudnivalók a végrehajtásról

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

Milyen tartozásoknál jöhet szóba a végrehajtás, ki illetékes ennek elindítására, milyen dokumentumok szükségesek hozzá? Milyen esetekben szüneteltethető, illetve függeszthető fel a végrehajtás? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A különböző gazdasági kapcsolatban résztvevő felek egymással ügyleteket hajthatnak végre. Ezen ügyletekre a polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseit kell alkalmazni. Ha valamelyik fél nem teljesíti az itt meghatározott, vagy a szerződési szabadság értelmében a saját ügyletükre adott szabályokat, akkor a sértett fél bírósághoz fordulhat. Ha a kötelezettségszegő nem teljesíti a jogerős és végrehajtható ítéletet, akkor végrehajtásra kerülhet sor. Számos eset lehet, ami végrehajtást keletkeztet.

A következő kérdés, amit tisztázni kell, hogy mely tartozások hajthatók végre:

• adó és költségvetési támogatás,

• adó-visszaigénylés és adó-visszatérítés, továbbá az

• adók módjára behajtandó köztartozás.

A végrehajtás során a végrehajtásban meghatározott sorrendet kell tartani. A végrehajtásba először az adós aktíváit kell bevonni. Elsődleges a munkabér, aztán ingóság, végül ingatlan.

A munkabér az egy kategória, ide tartozik a pénzforgalmi szolgáltatónál lévő, rendelkezésre álló összeg, munkabér, illetmények, munkavégzésre irányuló jogviszonyra tekintettel szerzett járandóságok. Minden esetben ezek az elsődlegesen végrehajtható aktívák. Ha a végrehajtás összegére ezek nem nyújtanak fedezetet, akkor és csak akkor lehet a végrehajtásba bevonni az ingó és ingatlan aktívákat. Az ingatlanra szintén speciális szabály az, hogy csak akkor vonható végrehajtás alá, hogy ha a korábbi kategóriák (munkabér, ingóság) nem nyújt elegendő fedezetet, vagy azokból való kielégítés aránytalanul hosszú időt venne igénybe.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben ismertetjük, hogy ki jogosult a végrehajtás megindítására, milyen esetekben szüneteltethető, illetve függeszthető fel a végrehajtás!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1