hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kapcsolt vállalkozástól készpénzben kapott kölcsön adózási szempontjai

  • adozona.hu

Milyen adózási szempontokat szükséges figyelembe venni készpénzben adott, illetve kapott kölcsön esetében? Olvasói kérdésre dr. Juhász Péter a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. jogász-adószakértője válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Kapcsolt vállalkozás 2 millió forint körüli pénzkölcsönt nyújtana cégünknek, melyet pénzintézetnél fennálló hitel törlesztésére használnánk fel. Bankszámlazárolás miatt minden pénzmozgás készpénzben történne. Az alábbi kérdésekben kérném segítségét: Bármelyik készpénzes tranzakció esetében, ami itt történne, figyelembe kell-e venni a készpénzfizetés korlátozás szabályait? Az adott-kapott kölcsönt be kell-e jelenteni az adóhatóság felé? Van-e valami vonzata annak (mondjuk társasági adó szempontjából, vagy bármi egyéb), hogy a kölcsön nyújtása kamatmentesen történik? Amennyiben úgy állapodnak meg, hogy kamatot is szükséges fizetni, az minimum mennyi kell legyen?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Elöljáróban szeretném felhívni szíves figyelmét arra, hogy egzakt választ csak a tényállás teljeskörű ismeretében áll módunkban adni.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 114. § (1) bekezdése szerint a belföldi jogi személynek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személynek – ideértve az egyéni vállalkozót is – (a továbbiakban együtt: pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó) legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie. Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó rendszeres gazdasági tevékenysége körében kizárólag pénzforgalmi számlát nyithat. Az első pénzforgalmi számlát a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adószámának közlésétől számított tizenöt napon belül kell megnyitni. Az adózó bevallásában, valamint kiutalási kérelmében feltünteti azon pénzforgalmi számla számát, amelyre a költségvetési támogatás kiutalását kéri.

Ugyanezen paragrafus (3) bekezdése szerint a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés – általános forgalmi adó felszámítása esetén az általános forgalmi adóval növelt – ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb másfél millió forint összegben teljesíthet készpénzfizetést.

Az Art. 40. §-a értelmében a készpénzfizetés napjától számított tizenöt napon belül az állami adó- és vámhatósághoz a vevőnek, a szolgáltatás igénybevevőjének – a vállalkozási tevékenységet nem folytató természetes személyek kivételével – be kell jelentenie a kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben teljesített szolgáltatások készpénzben teljesített kifizetéseit.

A fentiekben jelzett korlátozások tehát nem vonatkoznak a kölcsön nyújtására (mivel az nem szolgáltatás, termékértékesítés ellenértéke).

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 18. §-a szerint a kapcsolt vállalkozásoknak az adóalapjukat úgy kell meghatározni, mintha az egymás közötti ügyletük piaci értéken történt volna, ez a szabály vonatkozik a kölcsönre – annak kamatára – is (a piaci kamatot az eset összes körülménye alapján a Tao tv. 18- §-ában hivatkozott módszerek valamelyikével kell megállapítani, nincs diktált törvényi minimuma).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs