Bevallások, beszámolók készítése bt.-ből kft.-vé alakult társaságoknál

  • adozona.hu

Egy bt. tavaly ősszel átalakult kft.-vé. Milyen bevallásokat kell benyújtani a két társaságról. Olvasónk kérdéseire Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Bt. 2022.10.01. nappal kft.-vé alakult. Kérdésem, hogy milyen bevallásokat, milyen időszakkal kell leadni: beszámoló, társasági adó, hipa? Mindkét céget úgy kezelem, hogy külön adózó, ezért 09. 30. nappal (01. 01–09.30. időszakra) minden zárást elkészítek a bt.-re, és 12.31. nappal a 10.01–12.31. időszakra a kft.-re? Az önkormányzat nem vezette át a bt. folyószámlaadatait a kft.-re, de a NAV igen (például taoelőleg-előírások szerepelnek, a bt.-ként leadott bevallások a kft. folyószámláján előírásként szerepelnek, valamint a bt. befizetései is ott vannak).

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az Szt. 141. § (1) bekezdése előírja, hogy az átalakulás napjával, az átalakulás napját követő 90 napon belül végleges vagyonmérleget és végleges vagyonleltárt kell készíteni és a cégbíróságnál letétbe helyezni mind az átalakuló gazdasági társaságra (a bt.-re), mind az átalakulással létrejövő gazdasági társaságra (a kft.-re) vonatkozóan.

Az Szt. 141. § (3) bekezdése szerint az átalakulás során megszűnő gazdasági társaság (a bt.) a végleges vagyonmérleg elkészítését megelőzően köteles az átalakulás napjával – mint mérlegfordulónappal – az Szt. szerinti beszámolóját elkészíteni, az átalakulás napját követő 90 napon belül letétbe helyezni és közzétenni, analitikus és főkönyvi nyilvántartásait lezárni.

Az átalakulás napja – az egyes jogi személyek átalakulásáról, egyesüléséről, szétválásáról szóló 2013. évi CLXXVI. törvény 11. § (1b) bekezdése szerint – a jogelőd cég törlésének a napja és a jogutód jogi személyt az azt követő nappal kell a cégjegyzékbe bejegyezni.Ha tehát a bt.-t a cégbíróság 2022. 09. 30. nappal törölte a nyilvántartásból, akkor ez a nap az átalakulás napja, és a bt. esetében ezen mérlegforduló napra kell a beszámolót elkészíteni és letétbe helyezni.

Az Szt. 11. § (8) bekezdése szerint az átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejövő új vállalkozónál (adott esetben a kft-nél) az átalakulás, egyesülés, szétválás napját követő naptól a vállalkozó által az üzleti év végeként megjelölt napig – mint mérlegfordulónapig – terjedő időszak az üzleti év. A kft. esetében tehát 2022. 10. 01–12.31-éig terjed a 2022-es üzleti év, így erre kell beszámolót készíteni. Az elkészítés – pontosabban a közzététel és a letétbehelyezés napja – a mérlegfordulónapot követő ötödik hónap utolsó napja az Szt. 154. § (4) bekezdése szerint.

Az adóbevallásokat (a soron kívüli adóbevallást) a bt. tekintetében az Art. 52. § (1) bekezdés a) pontja és (2) bekezdése szerint az éves elszámolású adókról (például társasági adó, hipa) – az általános forgalmi adó kivételével – az Szt.-ben a beszámoló készítésére előírt határidőn belül, azaz az átalakulás napját követő 90 napon belül kell benyújtani.

Az általános forgalmi adóról, valamint azokról az adókról, amelyeknél az adómegállapítási időszak egy hónap, egy negyedév, a bevallással még le nem fedett időszakról a soron kívüli adóbevallási kötelezettséget kiváltó eseményt, azaz az átalakulás napját követő 30 napon belül kell a bevallást benyújtani.

A jogutód kft.-nek az Art. 2. számú mellékletében előírt időpontig kell a bevallásokat benyújtani. Ez az időpont a társasági adó és hipa esetében a mérlegfordulónapot követő ötödik hónap utolsó napja, adott esetben 2023. május 31-e.

Ezen kívül a Tao-törvény 26. § (3) bekezdése szerint az átalakulás, napjától számított 30 napon belül a jogutód (a kft.) köteles a jogelőd (a bt.) által bevallott adóelőlegből számított (átalakulás, esetén azzal egyező) adóelőleget bevallani, és ennek alapján köteles a bevallás esedékességének napjától az adóévet követő hatodik hónap utolsó napjáig adóelőleget fizetni.

Ugyancsak be kell vallani adóelőleget az átalakulással létrejött adózónak a Htv. 41. § (1) és (3) bekezdése szerint. Az előleget a bejelentkezéssel egyidejűleg, az adóhatóság által rendszeresített – BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS IPARŰZÉSI ADÓBAN, IDEGENFORGALMI ADÓBAN – nyomtatványon kell bevallani, az átalakulás kezdő napjától az azt követő adóév első félévének utolsó napjáig terjedő időtartamra. Az adóelőleg-részletek összege a vállalkozó által az adókötelezettsége keletkezésének adóévére várható adó figyelembevételével az előlegfizetési időszakra időarányosan megállapított – az ezen időszak alatt esedékes egyes adóelőleg-fizetési időpontokra egyenlő arányban megosztott – összeg. Az adóelőleg-fizetési időpontok március 15. és szeptember 15. Ha 2022. 10. 01. nappal alakult a kft., akkor adóelőleget 2022. 10. 01–2023. 06. 30. időszakra kell bevallani. Ezen időszakban egy előleg-fizetési időpont van, 2023. március 15-e, így a 2022. évi várható hipa összegét kell erre a fizetési időpontra bevallani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs