hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Úgy is tartozhatunk a NAV-nak, hogy nem is tudunk róla

  • Kocsis Zoltán közgazdász, Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda
1

Adózási szempontból speciális „műfaj” a késedelmi pótlék, amire az ősz folyamán érdemes kiemelt figyelmet fordítani annak érdekében, hogy megússzuk az újabb büntetést, vagy a NAV elvonjon tőlünk egy könnyítést.

A NAV által felszámított késedelmi pótlék összegéről elsősorban azoknak az adózóknak fontos információt szerezniük, akiknek folyamatban lévő fizetési kedvezménye (részletfizetése, fizetési halasztása) van, ugyanis ezeknek ugyanis az a feltétele, hogy folyamatban lévő tartozás nem alakulhat ki. Ha pedig fizetési kedvezményt adott az adózó számára a NAV, nagy a valószínűsége, hogy az adózó egy tartozása miatt kért méltányosságot, amely tartozásra számítja a késedelmi kamatot az adóhivatal, csak nem írja elő azonnal.

Az eBEV felületen van lehetőségünk adófolyószámla lekérésére. Az előzőek okán már most javasoljuk, hogy kérjenek le egy adófolyószámlát 2018. november 16-ai vagy későbbi, de idei dátumra. Ugyanis van erre lehetőség, s a folyószámlán már látszani fog az adóhivatal által most ismert jövőbeli fizetési kötelezettség. Márpedig a késedelmi pótlék ilyen.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen esedékességgel könyveli a késedeli pótlékot a NAV, illetve hogyan előzhető meg a nagyobb baj!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A cikk kiváló, de már megint valaki "megírta" hozzá a főcímet, ami így eléggé félrevezető. A késedelmi kamat mellett egy sor dologgal tartozhatunk, amit a NAV szed be és semmi köze az adókhoz, legfejebb annyiban, ahogy az is adók módjára beszedhető köztartozás.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs