hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Úgy is tartozhatunk a NAV-nak, hogy nem is tudunk róla

  • Kocsis Zoltán közgazdász, Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda
1

Adózási szempontból speciális „műfaj” a késedelmi pótlék, amire az ősz folyamán érdemes kiemelt figyelmet fordítani annak érdekében, hogy megússzuk az újabb büntetést, vagy a NAV elvonjon tőlünk egy könnyítést.

A NAV által felszámított késedelmi pótlék összegéről elsősorban azoknak az adózóknak fontos információt szerezniük, akiknek folyamatban lévő fizetési kedvezménye (részletfizetése, fizetési halasztása) van, ugyanis ezeknek ugyanis az a feltétele, hogy folyamatban lévő tartozás nem alakulhat ki. Ha pedig fizetési kedvezményt adott az adózó számára a NAV, nagy a valószínűsége, hogy az adózó egy tartozása miatt kért méltányosságot, amely tartozásra számítja a késedelmi kamatot az adóhivatal, csak nem írja elő azonnal.

Az eBEV felületen van lehetőségünk adófolyószámla lekérésére. Az előzőek okán már most javasoljuk, hogy kérjenek le egy adófolyószámlát 2018. november 16-ai vagy későbbi, de idei dátumra. Ugyanis van erre lehetőség, s a folyószámlán már látszani fog az adóhivatal által most ismert jövőbeli fizetési kötelezettség. Márpedig a késedelmi pótlék ilyen.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen esedékességgel könyveli a késedeli pótlékot a NAV, illetve hogyan előzhető meg a nagyobb baj!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A cikk kiváló, de már megint valaki "megírta" hozzá a főcímet, ami így eléggé félrevezető. A késedelmi kamat mellett egy sor dologgal tartozhatunk, amit a NAV szed be és semmi köze az adókhoz, legfejebb annyiban, ahogy az is adók módjára beszedhető köztartozás.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close