hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szorongatja a NAV az UBER-sofőröket, noha kedvelhetné is őket

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

Sokat hallhattunk mostanában a taxis-uberes vitáról, arról azonban kevesebbet, hogy a NAV operatív osztálya vizsgálat alá vonta az összes Uber-sofőrt, aminek végeredménye majdnem minden ügyben 200 ezer forintos adóbírság lett. De ez csak a kezdet volt. Tapasztalatok szerint az operatív ellenőrzések után elrendelte az adóhatóság a korábban lefülelt Uber-sofőrök bevallásainak utólagos vizsgálatát is.

Ennek oka, hogy a sofőrök általában magánszemélyként szállították az utasokat, egyéni vállalkozás vagy cég alapítása nélkül. Mivel üzletszerű gazdasági tevékenységet ebben a formában magánszemély nem folytathat, ezért súlyos összegeket fizethetnek az az uberesek az eljárások végén. Legalábbis a NAV reményei szerint.

Első körben a NAV operatív osztálya próbavásárlás keretében személyszállítás-szolgáltatást vett igénybe UBER-sofőröktől.  Ezt követően a gépkocsik vezetői ellen adóellenőrzések indultak. 2015-ben még nem volt jogilag tisztázott, hogy ezt a tevékenységet hogyan, és miként végezhetik, így a fuvarozók többsége magánszemélyként uberezett, amikor is a szolgáltató levonta a maga jutalékát, a fennmaradó összeget pedig átutalta a sofőröknek.

Az adóellenőrzések során a NAV megállapította, hogy a gépkocsivezetők adószám, bejelentés nélkül, üzletszerűen, a saját nevükben, bevételszerzés céljából végezték a fuvarozást. Így már látható volt, hogy bevallások utólagos, átfogó vizsgálatát is az UBER-sofőrök nyakába varr a NAV a 2015. évre.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből kiderül, hogyan fuvarozhatnak az UBER-sofőrök, és miért könnyebb őket a NAV-nak ellenőrznie.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás házhozszállításnál

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Nyugdíjpénztári tagi kölcsön

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Napelemes rendszer értékcsökkenési leírás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close