hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A NAV ellenőreire számíthatnak ezeken a helyszíneken

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei októberben is végeznek helyszíni ellenőrzéseket. Mindenszentek közeledtével NAV-látogatásra számíthatnak a koszorú-, virág- és ajándékkereskedők, de lesznek próbavásárlások vendéglátóhelyeken, zöldség- és gyümölcsárusoknál is.Továbbra is központi ellenőrzési téma a katás szerződések vizsgálata. Fókuszban maradnak az építkezések és az ott foglalkoztatott munkavállalók. A revizorok nézik a nyugta- és számlaadás szabályszerűségét, az online pénztárgépek használatát, illetve figyelik az alkalmazottak megfelelő bejelentését is. A leírtak nem zárják ki, hogy a NAV munkatársai az itt leírt helyeken kívül is ellenőrzéseket tartsanak.

KÖZPONTI

Béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél. Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik. A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

KIEMELT ELLENŐRZÉSI TÉMAKÖRÖK

Katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kataalanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

ÉSZAK-BUDAPEST

Októberi ellenőrzések

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. októberben a piacokon és azok környékén ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és a foglalkoztatás szabályszerűségét. Vizsgálatokra számíthatnak még az autógumi-szerelő vállalkozások is.

DÉL-BUDAPEST

Ellenőrzések a 42. héten

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. október 12. és 16. között – a DiningCity Országos Étterem Hét ideje alatt – a budapesti vendéglátóhelyeket ellenőrzik. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

KELET-BUDAPEST

Ellenőrzések október végén

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. október 26. és 30. között egész Budapest területén ellenőrzik a koszorú-, virág- és ajándékkereskedőket. A revizorok a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

BÁCS-KISKUN MEGYE

Ellenőrzések mindenszentek idején

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 26. és november 1. között a virágárusokat vizsgálják. Ellenőrzésre lehet számítani az üzletekben és a közterületeken, különösen a temetők környékén. Az adóellenőrök a nyugtaadást és a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentését is vizsgálják.

Ellenőrzések az őszi időszakban

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai októberben és novemberben az autógumi-szerelő vállalkozásokat ellenőrzik.

A revizorok forgalomszámlálást is végezhetnek, valamint az online pénztárgépbe rögzített bevételek alakulását folyamatosan elemzik.

BARANYA MEGYE

Októberi ellenőrzések Baranyában

A NAV baranyai munkatársai október 12. és 18. között kedden Pécsett, a használtmobil-kereskedőket, szerdán Siklóson és Villányban a vendéglátóhelyeket, csütörtökön pedig Pécsett, a Park Centerben található üzleteket ellenőrzik.

A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű használatát, az alkalmazottak bejelentését, valamint indokolt esetben forgalomszámlálást is végezhetnek.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

BÉKÉS MEGYE

Október 8. és 16. között várható helyszíni ellenőrzések

2020. október 8. és 16. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a megyei pékségeket és cukrászdákat ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett az online pénztárgépek használatát és a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

Októberi ellenőrzések Borsodban

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. október 12. és 16. között a vendéglátóhelyeken az online pénztárgépek adatkommunikációját ellenőrzik. Ezzel együtt az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését is.

Mindenszentekhez kapcsolódó ellenőrzések

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. október 28. és 30. között Miskolcon, Ózdon, Sátoraljaújhelyen és Mezőkövesden vizsgálják a koszorút, virágot és mécsest árusító vállalkozások nyugta- és számlaadását, az online pénztárgép használatát, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét.

HAJDÚ-BIHAR MEGYE

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. október 14. és 2020. október 15. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

HEVES MEGYE

Operatív ellenőrzések helyszínei Heves megyében 2020 októberében

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. októberben a koszorút, virágot és mécsest árusító vállalkozásoknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

Ellenőrzési helyszínek 42. hét

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a 42. héten az alábbi településeken terveznek helyszíni ellenőrzéseket:
♦ október 14. (szerda): Jászberény és környéke,
♦ október 15. (csütörtök): Túrkeve és környéke,
♦ október 16. (péntek): Szolnok és környéke.

A revizorok vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Komárom-Esztergom megyében a 42. héten

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. október 12. és 16. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

NÓGRÁD MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Nógrád megyében a 42. héten

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. október 12. és 16. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:
♦ október 14. (szerda): Pásztói járás,
♦ október 15. (csütörtök): Balassagyarmati járás,
♦ október 16. (péntek): Bátonyterenyei járás.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják az állateledel-kiskereskedőknél. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, illetőleg a pénztárgép éves felülvizsgálatának elvégeztetését.

PEST MEGYE

Gyál

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. október 12. és 18. között a gyáli vállalkozásokat ellenőrzik. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Számítástechnika

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. október 1. és 15. között a számítástechnikai, műszaki és mobiltelefon-üzleteket ellenőrzik. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

SOMOGY MEGYE

Helyszíni ellenőrzések: 42–43.hét

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 42–43. héten az alábbi helyszíneken végez ellenőrzéseket:
♦ ételkiszállítással foglalkozó vendéglátóknál,
♦ a 2020-ban még nem ellenőrzött vendéglátóhelyeknél.

A vizsgálatok a megye teljes területét érintik. A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE

Operatív ellenőrzések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínei

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 42. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:
♦ október 14. (szerda): Olcsva, Vásárosnamény;
♦ október 15. (csütörtök): Kisvárda, Ajak;
♦ október 16. (péntek): Nyíregyháza.

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják.

TOLNA MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Tolna megyében

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. október 12. és 22. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint a helyes pénztárgéphasználatot.

Az ellenőrzések várható helyszínei:
♦ október 14. (szerda): Tolnanémedi,
♦ október 15. (csütörtök): Dombóvár,
♦ október 16. (péntek): Bonyhád,
♦ október 19. (hétfő): Nagykónyi,
♦ október 20. (kedd): Paks,
♦ október 21. (szerda): Szekszárd,
♦ október 22. (csütörtök): Szedres.

VAS MEGYE

Operatív ellenőrzések Vas megyében

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. október 8. és 22. között az építőanyag-kereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, indokolt esetben forgalomszámlálást is végezhetnek.

VESZPRÉM MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Veszprém megyében a 42. héten

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. október 12. és 16. között az alábbi járásokban ellenőrzik az iparcikküzleteket:
♦ október 14. (szerda): Tapolca,
♦ október 15. (csütörtök): Pápa,
♦ október 16. (péntek): Várpalota.

A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

ZALA MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Zala megyében 2020. október 5. és 18. között

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. október 5. és 18. között a zöldség- és gyümölcsárusokat ellenőrzik. Az ellenőrök a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését vizsgálják.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Elhatárolt veszteség

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs