hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kényszerítő eszközök a NAV-nál: új rendelettervezet, lapozzon bele!

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagjának szolgálati intézkedéseiről, a rendszeresített kényszerítő eszközök alkalmazásáról, valamint az elfogott, előállított, őrizetbe vett és fogva tartott személyek kísérésének és őrzésének eljárási szabályairól szóló rendelettervezetet tett közzé a nemzetgazdasági miniszter a kormany.hu oldalon.

A tervezet integráltan tartalmazza a pénzügyőri intézkedések és a kényszerítő eszközök alkalmazásának részletes eljárási szabályait, valamint az elfogott, előállított, őrizetbe vett és fogva tartott személyek őrzésének, kísérésének részletes eljárási szabályait, a jelenlegi jogszabályi környezetnek megfelelően.

Emellett strukturálisan is követi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényben foglalt, kényszerítő eszközökre és intézkedésekre vonatkozó rendelkezéseket. Az új rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszíti majd a kényszerítő eszközök alkalmazásának részletes eljárási szabályairól szóló 31/2004. számú, valamint az elfogott, előállított, őrizetbe vett és fogva tartott személyek őrzésének, kísérésének részletes eljárási szabályairól szóló 11/2009. PM-rendelet.

A kodifikáció indokolt amiatt is, hogy változott a rendszeresített kényszerítő eszközök köre, ami részletesebb és kiterjesztett végrehajtási szabályokat kíván meg – indokolja a rendelkezéseket az előterjesztő nemzetgazdasági miniszter.

A rendelet a pénzügyőrök által alkalmazható kényszerítő eszközök általános szabályai mellett rögzíti a használatot megelőző eljárásra és figyelmeztetésekre és a használatot követő jelentési kötelezettségre, valamint a jelentés kötelező tartalmi elemeire vonatkozó előírásokat is. Emellett felsorolja a testi kényszer alkalmazásának szabályait, egyes fajtáit, rendelkezik az önvédelmi fogásokról és arról, hogy milyen fizikai kontaktus nem minősül testi kényszernek.

A bilincs használatának szabályait is lefekteti a rendelettervezet, felsorolva, hogy kivel szemben alkalmazható, kivel szemben nem alkalmazható bilincs. A vegyi eszköz, a sokkoló eszköz, a rendőrbot és más eszközök alkalmazásának szabályairól is rendelkezik. A rendelet rögzítené, hogy az említett eszközök mely esetben használhatók, illetve használatuk meddig terjedhet. Követelményként állítja fel a lehető legkisebb sérülés okozását. Rendelkezést tartalmaz továbbá a rendszeresített pirotechnikai eszköz alkalmazására.

Azt is szabályozza a rendelet, hogy milyen kritériumoknak megfelelő szolgálati kutya, és milyen feladat végrehajtására alkalmazható kényszerítő eszközként, s azt is, hogy szolgálati kutya csak a kutyavezetővel együtt vethető be.

A lőfegyverhasználatra vonatkozó részletszabályokat is megállapítja a tervezet, rendelkezve a fegyverhasználatra jogosultságról, kötelezettségről, és a fegyverhasználat megtagadásáról, valamint a használható fegyverekről. Rögzíti a fegyverhasználat részletes eljárási és technikai szabályait, valamint a szükségesség, arányosság és azonnaliság követelményét is.

A rendelettervezetet ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi pótlék és kedvezményjogosultság válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs