hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Határidő közeleg: adatot kell szolgáltatniuk a NAV-nak a katásokkal üzletelőknek

  • Lepsényi Mária adószakértő

Március 31-éig adatot kell szolgáltatniuk az állami adóhatóság részére a kisadózók számláit befogadó, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szerinti adózóknak (ideértve a társasházakat, de ide nem értve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyeket és a kisadózók tételes adójának hatálya alá tartozókat).

A Katv. (2012. évi CXLVII. törvény) 13. paragrafusa szerint a tárgyévet követő év március 31-éig az érintett adózóknak adatot kell szolgáltatniuk

  • · a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról,
  • · a kisadózó vállalkozás részére a naptári évben juttatott, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, feltéve, ha az a naptári évben meghaladta az 1 millió forintot. Nem minősül a kisadózó vállalkozás bevételének az áthárított általános forgalmi adó.

A számlabefogadó szempontjából segíti az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését az a rendelkezés, mely szerint a kiállított számlán a kisadózó vállalkozásnak kötelező feltüntetnie azt, hogy "kisadózó". A megrendelő kérésére a "kisadózó" szövegrész egyébként idegen nyelven is feltüntethető a számlán.

Az adatszolgáltatás benyújtásának módja

A nyomtatványt az elektronikus ügyintézésre kötelezett, valamint az elektronikus ügyintézési módot önként választó adózónak, ügyfélnek elektronikusan kell benyújtania. A bevallások elektronikus benyújtásáról és az elektronikus kapcsolattartás szabályairól bővebb információ a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) található.

A 2021. év vonatkozásában a 21K102- es nyomtatványt kell kitölteni, amely a NAV honlapján megtalálható és onnan letölthető. A 21K102A résznyomtatványból (Főlap) adatszolgáltatónként egyet, a 21K102M résznyomtatványból annyi lapot szükséges kitölteni, ahány kisadózó vállalkozásról szolgáltat adatot a kötelezett.

A bevallást az adózó meghatalmazottja is benyújthatja. Ehhez a képviseleti jogosultságot előzetesen be kell jelenteni a NAV-hoz. Az elektronikusan benyújtott bevallást ugyanis a NAV csak akkor tudja befogadni, ha a benyújtó képviseleti jogosultságát előzetesen regisztrálta. Az adatszolgáltatást csak ügyfélkapus regisztrációval rendelkező adózó és az állami adó- és vámhatósághoz az "EGYKE" adatlapon bejelentett képviselője nyújthatja be.

A jogutód nélkül megszűnő adózó, ha e tevékenységét megszünteti, adatszolgáltatási kötelezettségét az éves elszámolású adókról benyújtott soron kívüli bevallással egyidejűleg teljesíthette korábbi időpontban is. A soron kívüli adatszolgáltatást a soron kívüli bevallási kötelezettséget kiváltó eseményt követő 30 napon belül kell benyújtani.  Abban az esetben, ha a soron kívüli bevallás benyújtásának határideje túlnyúlik az adatszolgáltatási határidőn, úgy a 2021. évre vonatkozó adatszolgáltatást – függetlenül a megszűnés időpontjától – az adatszolgáltatási határidőig teljesíteni kell.

Jogutódlással történő megszűnés esetén a jogutódnak kell eleget tennie a jogelőd által nem teljesített kötelezettségeknek, egyebek mellett adatot is kell szolgáltatnia. Ha az adatszolgáltató a jogelőd kötelezettségét is teljesíti, az adatszolgáltatásnak tartalmaznia kell a jogelőd adószámát is. Abban az esetben, ha a számlát befogadó személy külföldi, akkor rá nem vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség, tekintettel arra, hogy nem minősül Art. szerinti adózónak.

A nyomtatványon az azonos kifizető által a kisadózó vállalkozásnak esetlegesen különböző időpontokban juttatott összegeket egybeszámítva, egy összegben kell szerepeltetni, amely nem tartalmazza az általános forgalmi adó összegét.

A külföldi pénznemben keletkezett bevételt a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a bevétel megszerzésének időpontjában irányadó hivatalos devizaárfolyama, olyan külföldi pénznem esetén, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyam alapulvételével kell forintra átszámítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs