hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fiktív számlák befogadása: megúszható önellenőrzéssel a bírság?

  • adozona.hu
1

Kft. tulajdonosa 2017-ben olyan készpénzes számlákat fogadott be, amelyek egyrészt 1,5 millió forint felettiek, másrészt a megjelölt gazdasági események – bizonyítással – fiktívnek minősíthetők. A vállalkozás önellenőrzést nyújtana be. Ezt követően számíthat szankciókra? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

A partnercég olyan munkákról, anyagokról bocsátotta ki a számlákat, melyekhez sem munkavállalója, sem telephelye, sem eszköze nem volt, a hozzáférhető adatok és nyilvántartások szerint. A számla befogadója most szeretné önellenőrzéssel ezt rendbe tenni. A számlát kibocsátó céghez tartozó minden számlát (melyek esetleg nem érték el az 1,5 millió forintos összeget) célszerű-e kivenni, vagy amit meg tud magyarázni, azt nem kell? Az önellenőrzés után számíthat-e még valamilyen szankcióra? – kérdezte olvasónk.

Egzakt választ csak a tényállás pontos ismeretében lehet adni – hívta fel szakértőnk válasza elején olvasónk figyelmét.

Leszögezte: az esetleges adóellenőrzés során feltárható adóhiányból eredő adókockázat teljeskörűen csak az összes fiktív számlával kapcsolatos adókötelezettség önellenőrzésével kerülhető el.

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) 54. paragrafusának (6) bekezdése szerint önellenőrzéssel az adóalapot, az adót, a költségvetési támogatást a kötelezettség eredeti időpontjában hatályos szabályok szerint, a helyesbítendő adóra előírt bevallási időszakra, az adómegállapításhoz való jog elévülési idején belül lehet helyesbíteni. Az önellenőrzés az adóalap, a feltárt adó, költségvetési támogatás és – ha törvény előírja – az önellenőrzési pótlék megállapítására vonatkozik, a helyesbített adóalap, a helyesbített adó, költségvetési támogatás, valamint a pótlék bevallása és egyidejű megfizetése, és az adó, költségvetési támogatás igénylése.

Az Art. 214. paragrafusa szerint az önellenőrzés jogkövetkezménye, hogy az adózó az önellenőrzéssel megállapított helyesbített adóalap, adó, illetve költségvetési támogatás bevallásával mentesül az adóbírság, mulasztási bírság alól, illetve a helyesbített meg nem fizetett adó, jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás, továbbá az önellenőrzési pótlék megfizetésével az önellenőrzés időpontjáig esedékes késedelmi pótlék alól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Nem az önellenőrzés volt a kérdés, hanem az, hogy az önellenőrzés ELLENÉRE alkalmazhat szankciót a NAV? Például tehet-e feljelentést és nyomozhat-e a bűnügyi igazgatóság és lehet-e vádemelés akkor, ha az önellenőrzés TÉNY, adóhiány meg nincs.

Jó lenne itt, a kommentben kiegészíteni a választ.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs