hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt ígéri a NAV a korrupcióval szemben

  • adozona.hu

Az idei évben is folytatni kell az adóhivatalban foglalkoztatottak feddhetetlenségét érintő, a közélet tisztaságának megsértésére vonatkozó, korrupcióra utaló panaszok, közérdekű bejelentések tényszerű és objektív kivizsgálását, illetve a hivatalból tudomásra jutott szabálytalanságot, visszaélést tartalmazó adatok, információk ellenőrzését – szögezi le Baracsi Attila főosztályvezető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2017. évi integritási és korrupciós kockázatok kezelésére irányuló intézkedési tervében.

Kiemelten fontos, hogy a hivatali szervezetben büntetlen előéletű, büntetőeljárás hatálya alatt nem álló, feddhetetlen, megbízható, jogkövető kormánytisztviselők, kormányzati ügykezelők és munkavállalók dolgozzanak – fogalmaz a főosztályvezető. A hivataltól alapvetően elvárható, hogy megőrizze az adótitkot képező adatokat és biztonságtechnikai eljárásokkal, informatikai védelemmel, jogosultságkezelés kialakításával, a foglalkoztatottak titoktartásra kötelezésével és egyéb intézkedésekkel mindent megtegyen annak érdekében, hogy illetéktelen személyek kezébe ne juthassanak ezek az adatok.

Az adatkezelés jogszerűségének, a lekérdezett rendszeradatok felhasználásának rendszeres, árfogó ellenőrzése jelentősen mérsékelheti az integritási kockázatokat a szabálytalanságot elkövető foglalkoztatottak kiszűrésével.

A hivatalnál rendszeresített összes munkakör esetében indokolt a munkáltatói jogkört gyakorló vezetők közreműködésével általános felmérést végezni az integritási és korrupciós kockázatoknak való kitettség felmérése érdekében – áll a főosztályvezető által jegyzett, Tállai András, a NAV vezetője által jóváhagyott  intézkedési tervben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg iparűzési adó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég könyvvizsgálata

Nagy Norbert

adószakértő

Kapott előleg számviteli elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs