hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az Airbnb automatikus adatszolgáltatást nyújt az adóhatóságnak Dániában

  • MTI

Az Airbnb szállásfoglaló online platform automatikus adatszolgáltatást fog nyújtani az adóhatóságnak Dániában – jelentette be Carsten Lauritzen dán adóügyi miniszter csütörtökön.

A miniszter közlése szerint a San Franciscó-i székhelyű amerikai vállalat vállalta, hogy továbbítja a szállásadói által kötött megállapodásokat, amelyekből kiderül, hogy az adott szálláshely hány napig volt foglalt, és mennyi bevételt szerzett a tulajdonos.

Dánia az első ország, ahol az Airbnb megkezdi az automatikus adatszolgáltatást az adóhivatalnak.

Az új megállapodás bezárja azt a kiskaput, amely eddig lehetővé tette, hogy a szállásadók önkéntes alapon vallják be jövedelmüket az adóhatóságnak.
    
Patrick Robinson, az Airbnb közérdekű ügyekért felelős európai igazgatója kijelentette, hogy a tevékenység tisztességes és egyértelmű szabályozás alá kerüljön. 

A dán politikai pártok kedden abban állapodtak meg, hogy a közösségi gazdasági modellre épülő bérbeadási szolgáltatást ingatlanonként maximum 70 napra engedélyezik. 

A 2008 augusztusában alapított Airbnb egy online piactér, amelyen keresztül szálláshelyeket lehet kiadni és lefoglalni az interneten. Az oldal több mint 4 millió hirdetéssel rendelkezik a világ 191 országának 65 ezer városában.

A közösségi gazdaság két legismertebb szereplője, az Airbnb, illetve a fuvarmegosztást kínáló Uber néhány év alatt teljes iparágakat forgatott fel világszerte, és ez sok helyen kiváltotta a hagyományos gazdasági szereplők tiltakozását.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozások betiltása kizárólag a legvégső esetben helyénvaló. Ezeket a szolgáltatókat csak akkor indokolt működési vagy egyéb engedély kiváltására kötelezni, amennyiben ez a "vonatkozó közérdekű célok elérése szempontjából feltétlenül szükséges".

A bizottság ugyanakkor leszögezte, hogy a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozásoknak is adót kell fizetniük.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs