hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az Airbnb automatikus adatszolgáltatást nyújt az adóhatóságnak Dániában

  • MTI

Az Airbnb szállásfoglaló online platform automatikus adatszolgáltatást fog nyújtani az adóhatóságnak Dániában – jelentette be Carsten Lauritzen dán adóügyi miniszter csütörtökön.

A miniszter közlése szerint a San Franciscó-i székhelyű amerikai vállalat vállalta, hogy továbbítja a szállásadói által kötött megállapodásokat, amelyekből kiderül, hogy az adott szálláshely hány napig volt foglalt, és mennyi bevételt szerzett a tulajdonos.

Dánia az első ország, ahol az Airbnb megkezdi az automatikus adatszolgáltatást az adóhivatalnak.

Az új megállapodás bezárja azt a kiskaput, amely eddig lehetővé tette, hogy a szállásadók önkéntes alapon vallják be jövedelmüket az adóhatóságnak.
    
Patrick Robinson, az Airbnb közérdekű ügyekért felelős európai igazgatója kijelentette, hogy a tevékenység tisztességes és egyértelmű szabályozás alá kerüljön. 

A dán politikai pártok kedden abban állapodtak meg, hogy a közösségi gazdasági modellre épülő bérbeadási szolgáltatást ingatlanonként maximum 70 napra engedélyezik. 

A 2008 augusztusában alapított Airbnb egy online piactér, amelyen keresztül szálláshelyeket lehet kiadni és lefoglalni az interneten. Az oldal több mint 4 millió hirdetéssel rendelkezik a világ 191 országának 65 ezer városában.

A közösségi gazdaság két legismertebb szereplője, az Airbnb, illetve a fuvarmegosztást kínáló Uber néhány év alatt teljes iparágakat forgatott fel világszerte, és ez sok helyen kiváltotta a hagyományos gazdasági szereplők tiltakozását.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozások betiltása kizárólag a legvégső esetben helyénvaló. Ezeket a szolgáltatókat csak akkor indokolt működési vagy egyéb engedély kiváltására kötelezni, amennyiben ez a "vonatkozó közérdekű célok elérése szempontjából feltétlenül szükséges".

A bizottság ugyanakkor leszögezte, hogy a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozásoknak is adót kell fizetniük.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz elmaradt nyilvántartásba vétele

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Megtérített perköltség könyvelése

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs