Megjelent a májusi Válaszadó

  • adozona.hu

Májusban dömpingszerűen zajlanak az adóbevallások, beszámolókészítések, ehhez nyújtanak fogódzót szakértőink írásaikkal.

Közeledik az iparűzésiadó-bevallás határideje. Kétrészes cikkünkben néhány, a gyakorlatban felmerülő problémára hívjuk fel a figyelmet, melyek rávilágítanak arra, hogy sok esetben nem is olyan egyszerű az adóalap megállapítása, még az egyszerűsített módszer alkalmazása mellett sem.

Március végén, illetve április elején több olyan törvényjavaslatot is benyújtott a kormány, amelyek adózásra vonatkozó előírásokat érintenek. Írásunkban ezek közül az áfatörvény, az adózás rendjéről szóló törvény, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény tervezett módosításait ismertetjük.

A mérlegzárásra is figyelemmel összefoglaltuk a lekötött tartalék egyes jogcímei képzésének, felhasználásának szabályait. Másik írásunkban pedig csokorba szedjük azon új előírásokat, amelyeket ugyan első alkalommal a 2024. üzleti év beszámolójára kell kötelezően alkalmazni, de a gazdálkodó dönthet úgy, hogy azokat már a 2023. üzleti év beszámolójának elkészítésekor is figyelembe veszi.

Az éves szja-adóbevallás kitöltésekor vetődik fel legtöbbször, hogy a veszteséget hogyan kell és érdemes kezelni.

A májusi VálaszAdót itt töltheti le!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hipabevallás mentesség esetén

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink