hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ne őrüljön bele a NAV Online Számla regisztrációba!

  • BrandContent

A könyvelők igen nagy része nem fogja vállalni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé történő adatszolgáltatásból adódó plusz adminisztrációt az ügyfeleik számára – derül ki a könyvelői fórumokból. Ezért itt az ideje áttérni az online számlázásra, mivel a digitalizáció egy kapocs a NAV-adatszolgáltatás, az ügyfelek és könyvelők között, mely a jövőben egyre inkább megkönnyíti és gyorsítja a könyvelői munkamenetet. További érv, hogy hosszú távon várhatóan az lesz a NAV célja, ne csak a 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú, hanem az összes számlát be kelljen majd küldeni neki, ehhez viszont muszáj lesz teljesen áttérni az online számlázásra.

Az, hogy július 1-jétől a belföldi adóalanyok által kiállított, 100 ezer forintnál több általános forgalmi adót (áfát) tartalmazó számlák adatait be kell küldeni a NAV-nak, a május 25-étől ketyegő GDPR mellett kétségtelenül ez az idei év másik slágertémája. Nem árt azonban sulykolni a legfontosabb részleteket, hiszen egy esetleges mulasztást akár félmillió forintos bírsággal szankcionálhat az adóhatóság, méghozzá számlánként.

Rögtön tisztázzunk is egy, időnként még mindig fel-felbukkanó félreértést. A 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú – vagyis 27 százalékos kulcs esetén legalább nettó 370 371 forintos – számlákat július 1-jét követően sem lesz kötelező online számlázó program segítségével kiállítani, továbbra is lehet kézzel számlázni. A lényeg, hogy a NAV-nak mindenképpen jelenteni kell a 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú számlákat. Eltérés az adatszolgáltatás határidejében van. A számlázó programokat használóknak a számlakibocsátást követően azonnal szolgáltatniuk kell az adatot az adóhatóság felé, s csak olyan számlázó programokat lehet használni, amelyek össze vannak kötve a NAV rendszerével.

Az ominózus áfa-tartalom elérése esetén beálló bejelentési kötelezettség ugyanúgy vonatkozik a kézzel kiállított számlákra, azzal a különbséggel, hogy az adatszolgáltatást 5 napon belül manuálisan kell teljesíteni a NAV weboldalán keresztül. Ez a határidő rövidül akkor, ha a számla 500 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz – ez esetben az adatokat már a számlakibocsátás utáni napon rögzíteni kell a webes felületen.

Amennyiben az ügyfelek nem szeretnék elhagyni a számlatömböt, akkor erre is van megoldás. Mivel nincs megkötve, hogy számlát csak egyféleképpen lehet kiállítani, mindenképpen érdemes és javasolt a 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú számlákat online számlázóval beküldeni, a többi számlát pedig a bevált számlatömb segítségével – hangsúlyozza az OTP eBIZ ügyvezetője, Jósvai Tamás. Arra azonban figyelni kell, hogy amennyiben a vállalkozó új online számlázót kezd el használni, akkor azt le kell jelentenie a NAV-nak.

A vállalkozások elemi érdeke, hogy az élet szinte minden területén rohamosan terjedő digitalizáció nyújtotta előnyöket a NAV-adatszolgáltatásban is kihasználják. Például azt, hogy az adóhatósághoz bekötött online számlázó program jelentősen megkönnyíti és gyorsítja a könyvelői munkamenetet, időt felszabadítva a könyvelőknek. Egyebek mellett ahhoz, hogy – mint arra már korábbi cikkünkben is utaltunk – a vállalkozás számára hasznos tevékenységeket folytassanak, jelesül értékes üzletviteli tanácsokat adjanak.

Így regisztrálhat a NAV-rendszerre

Június 18-án elindult a regisztrációs lehetőség a NAV Online Számla rendszerébe. Érdemes gyorsan átfutni, mit kell tenni, hogy a NAV-adatszolgáltatás július 1-jét követően is gördülékeny legyen a vállalkozása számára.

Első lépésként az ügyfélkapuhoz szükséges regisztráció az adózónak, illetve az adózó törvényes képviselőjének vagy állandó meghatalmazottjának.

Ezt követi a NAV Online Számla regisztráció, ami két lépésből áll. Először regisztrálni kell az elsődleges felhasználót, vagyis azt a természetes személyt, aki az adózó nevében végzi az adatszolgáltatást a NAV felé. Másodszor egy technikai regisztrációt kell végrehajtani, ami azt jelenti, hogy hitelesíteni kell a NAV felé a cég és az általa használt számlázó programot. A technikai felhasználó létrehozása után kapja meg azt az XML kulcsot (azonosító kódot), amit meg kell adnia a számlázó programjában – például az eBIZ felhasználói beállításaiban –, hogy a NAV be tudja azonosítani az automatikus, emberi beavatkozás nélküli számlázó program által történt adatszolgáltatáskor.

Részletes leírást a regisztráció lépéseiről itt talál: https://www.otpebiz.hu/navbekotes

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Behajthatatlan követelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozás mint kft. tulajdonosa

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gamer

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs