hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Búcsú a papírszámláktól: már nincs messze, hogy digitális könyvelésre váltson az egész ország

  • BrandContent

Havonta félmillió forintot is megtakaríthat egy átlagos hazai vállalkozás, ha áttér a szoftveres számlafeldolgozásra. A megdöbbentő számadatnak az ad aktualitást, hogy a tervek szerint 2018. július 1-jétől azokat a számlákat, amelyek adóalanyok közötti, belföldi áfás ügyletekről szólnak, valamint amelyekben az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, tételesen és valós időben be kell majd jelenteni az adóhatóságnak a számlázó programok és az adóhatóság rendszere közötti gép-gép kapcsolat segítségével, manuális beavatkozás nélkül. Ez vonatkozik a számlatömbön kiállított, papír alapú számlákra is! :)

A hazai cégek egynegyedénél több mint hat kézen megy keresztül egy bizonylat, míg azt engedélyeztetik, egy számla feldolgozása pedig átlagosan ezer forintba kerül – derül ki az LLP Hungary felméréséből, ami legalább 100, legfeljebb 1000 bejövő számlát kezelő cégek körében végeztek el. A kutatás azt is kimutatta, hogy a kisvállalkozók közel háromnegyede még mindig papíralapon továbbítja a számlákat, temérdek formanyomtatványt és űrlapot csatolva, ami nemcsak rengeteg időbe, de sok pénzbe is kerül. A könyvelők munkájának legalább egyharmadát az adminisztráció teszi ki, nem csoda, hogy egyre többen kérik az ügyfeleiket, hogy elektronikus formában küldjék el nekik a számlákat, bizonylatokat, és ne csak hó végén kapják meg azokat egyben.

A szoftveres megoldásra való átállással havi ezer számlánál már félmillió forint is megtakarítható, nem beszélve az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt a mulasztással érintett számlánkénti, akár 500 ezer Ft mulasztási díjról. Ráadásul van olyan program, a Digitális Pénzügyi Asszisztens, amely az e-számlázás mellett az egész üzletvitelt leegyszerűsíti, gyorsabbá és átláthatóbbá teszi, olyan kiegészítő funkciókkal, mint a programból indítható banki átutalások vagy kimutatások, grafikonok lehívása. Az is fontos szempont, hogy a manuális munka alól felszabaduló könyvelőknek marad idejük arra, hogy üzletviteli tanácsokkal lássák el megbízóikat. Továbbá az e-számla környezetkímélő és költséghatékony, mert azt nem nyomtatják ki.

A Digitális Pénzügyi Asszisztens előnyei egy könyvelő számára:

-          a manuális munkáját lényegesen csökkentheti, így több ideje marad az érdemi könyvelésre azáltal, hogy az ügyfelei által kiállított és feltöltött számlákat, továbbá a banki tranzakciós adatokat egyszerűen exportálhatja

-          egy felületen, naprakészen elérheti a könyvelt ügyfelei napi pénzügyeit, a legmagasabb bankbiztonsági előírásoknak megfelelően

-          a könyvelt ügyfelei részére közvetlenül bekészítheti az adó- és bérjellegű utalási tételeket, amelyek pénzügyi rendezéséről is tájékozódhat

-          képes megakadályozni a tartalmi és formai hibázást, annak köszönhetően, hogy véleményezni tudja a költség- és a kiállított számlákat

Egyre több e-számla szolgáltatást is nyújtó megoldás közül válogathatnak a vállalkozások. Ezek egyike a Magyarországon egyedülálló digitális megoldás, az eBIZ Digitális Pénzügyi Asszisztens, melynek komplex szolgáltatása csökkenti az adminisztrációt – mind időben, mind költségben. A digitalizációnak köszönhetően jelentősen mérséklődik a munkaigény. Manapság sok cég vesz fel embereket a számlák digitalizálására, ezt váltja ki az eBIZ, ahol a könyvelők az általuk könyvelt vállalkozások eBIZ fiókját díjmentesen kezelhetik. Az is vonzó, hogy össze van kötve az OTP Internetbanki szolgáltatásával is. Ez az OTP-nél bankoló cégeknek jó hír, mert ennek köszönhetően az OTP eBIZ-ből látják, hogy megrendelőik közül ki fizetett és ki nem, sőt az OTP Internetbankba való belépés nélkül indíthatnak átutalási megbízásokat és a befogadott költség számlák kifizetése akár csoportosan is elvégezhető az OTP eBIZ-en belül – hangsúlyozza a cég ügyvezetője, Jósvai Tamás.

Azzal pedig, hogy az e szolgáltatást használó cég által kiállított e-számlát minden vállalkozói ügyfél a számlán található linken keresztül gyorsan ki tudja egyenlíteni, csökkentheti a késedelmes fizetést. A bejövő számlákat egyébként lefotózva is fel lehet tölteni a rendszerbe, mely a rendszert használó könyvelők számára is értékes, akik így is jóval könnyebben tudják tartani a kapcsolatot megbízójukkal. A programban nemcsak a feltöltött számlák és a banki adatok érhetők el könnyedén, de az kompatibilis a Magyarországon használt könyvelő programok jelentős részével is.

Az is a digitalizáció mellett szól, hogy 2018. július 1-jén hatályba lép az a rendelkezés, amely a számlázó programok Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) való bekötését és az online adatszolgáltatást írja elő. Ennek alapján a belföldi áfa-alanyok közötti ügyletekről kiállított olyan számlákat kell elektronikus módon továbbítani a NAV felé, amelyekben 100 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított áfa szerepel. A számlázó programnak azonnal biztosítania kell a számlák adattartalmának elektronikus úton történő továbbítását az adóhatóság felé. Ezek abban a pillanatban minősülnek kiállítottnak, amikor a számlázó program a dokumentum adatait lezárja.

Bár az uniós irányelveknek megfelelően a kormány meghagyja a papíralapú tömbös számlázás lehetőségét is, annak költsége szakmai szervezetek – mindenekelőtt a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MOKE) – nyomására jelentősen megemelkedhet. A 100 ezer-500 ezer forint közötti áfa esetén 5 naptári napon belül, 500 ezer forint felett viszont a teljesítést követő napon kell bejelentést tenni a NAV honlapján keresztül a papíralapú számlával dolgozóknak.

Az eBIZ előnyei:

-          „NAV-biztos”, azaz megfelel a fent említett NAV által előírt adatszolgáltatási feltételeknek.

-          Digitális formában tudja kezelni a bejövő és kimenő számlákat: amennyiben eBIZ-ből eBIZ-be érkezik a számla, akkor automatikusan iktatja a rendszer, továbbá lehetőség van papír- vagy pdf- számla befotózására, feltöltésére, azaz digitalizálására. Tehát nem csak hó végén kaphatja meg a könyvelt cégek számláit, hanem valós időben látja azokat.

-          Az OTPdirekt internetbankos összekötésnek köszönhetően valós időben, átlátható módon tudja megjeleníteni a bankszámlaforgalmat. Több könyvelőprogram formátumába is lehetséges importálni a könyveléshez szükséges adatokat.

-          Kiszámolja, hogy várhatóan nagyságrendileg mennyi ÁFÁ-t kell fizetniük a vállalkozásoknak, így a vállalkozó napi szinten nyomon követheti a várható fizetési kötelezettségeit.

-          Lehetővé teszi, hogy a könyvelő előkészítse ügyfelei részére az utalandó adókat és nyomon kövesse azok kiegyenlítettségét, elkerülve az esetleges NAV büntetéseket.

További információ: www.otpebiz.hu

Az oldalon elhelyezett tartalom a OTP eBIZ Kft. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótlékátalány összege

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Társas vállalkozói tb-jogviszony

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close