hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Búcsú a papírszámláktól: már nincs messze, hogy digitális könyvelésre váltson az egész ország

  • BrandContent

Havonta félmillió forintot is megtakaríthat egy átlagos hazai vállalkozás, ha áttér a szoftveres számlafeldolgozásra. A megdöbbentő számadatnak az ad aktualitást, hogy a tervek szerint 2018. július 1-jétől azokat a számlákat, amelyek adóalanyok közötti, belföldi áfás ügyletekről szólnak, valamint amelyekben az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, tételesen és valós időben be kell majd jelenteni az adóhatóságnak a számlázó programok és az adóhatóság rendszere közötti gép-gép kapcsolat segítségével, manuális beavatkozás nélkül. Ez vonatkozik a számlatömbön kiállított, papír alapú számlákra is! :)

A hazai cégek egynegyedénél több mint hat kézen megy keresztül egy bizonylat, míg azt engedélyeztetik, egy számla feldolgozása pedig átlagosan ezer forintba kerül – derül ki az LLP Hungary felméréséből, ami legalább 100, legfeljebb 1000 bejövő számlát kezelő cégek körében végeztek el. A kutatás azt is kimutatta, hogy a kisvállalkozók közel háromnegyede még mindig papíralapon továbbítja a számlákat, temérdek formanyomtatványt és űrlapot csatolva, ami nemcsak rengeteg időbe, de sok pénzbe is kerül. A könyvelők munkájának legalább egyharmadát az adminisztráció teszi ki, nem csoda, hogy egyre többen kérik az ügyfeleiket, hogy elektronikus formában küldjék el nekik a számlákat, bizonylatokat, és ne csak hó végén kapják meg azokat egyben.

A szoftveres megoldásra való átállással havi ezer számlánál már félmillió forint is megtakarítható, nem beszélve az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt a mulasztással érintett számlánkénti, akár 500 ezer Ft mulasztási díjról. Ráadásul van olyan program, a Digitális Pénzügyi Asszisztens, amely az e-számlázás mellett az egész üzletvitelt leegyszerűsíti, gyorsabbá és átláthatóbbá teszi, olyan kiegészítő funkciókkal, mint a programból indítható banki átutalások vagy kimutatások, grafikonok lehívása. Az is fontos szempont, hogy a manuális munka alól felszabaduló könyvelőknek marad idejük arra, hogy üzletviteli tanácsokkal lássák el megbízóikat. Továbbá az e-számla környezetkímélő és költséghatékony, mert azt nem nyomtatják ki.

A Digitális Pénzügyi Asszisztens előnyei egy könyvelő számára:

-          a manuális munkáját lényegesen csökkentheti, így több ideje marad az érdemi könyvelésre azáltal, hogy az ügyfelei által kiállított és feltöltött számlákat, továbbá a banki tranzakciós adatokat egyszerűen exportálhatja

-          egy felületen, naprakészen elérheti a könyvelt ügyfelei napi pénzügyeit, a legmagasabb bankbiztonsági előírásoknak megfelelően

-          a könyvelt ügyfelei részére közvetlenül bekészítheti az adó- és bérjellegű utalási tételeket, amelyek pénzügyi rendezéséről is tájékozódhat

-          képes megakadályozni a tartalmi és formai hibázást, annak köszönhetően, hogy véleményezni tudja a költség- és a kiállított számlákat

Egyre több e-számla szolgáltatást is nyújtó megoldás közül válogathatnak a vállalkozások. Ezek egyike a Magyarországon egyedülálló digitális megoldás, az eBIZ Digitális Pénzügyi Asszisztens, melynek komplex szolgáltatása csökkenti az adminisztrációt – mind időben, mind költségben. A digitalizációnak köszönhetően jelentősen mérséklődik a munkaigény. Manapság sok cég vesz fel embereket a számlák digitalizálására, ezt váltja ki az eBIZ, ahol a könyvelők az általuk könyvelt vállalkozások eBIZ fiókját díjmentesen kezelhetik. Az is vonzó, hogy össze van kötve az OTP Internetbanki szolgáltatásával is. Ez az OTP-nél bankoló cégeknek jó hír, mert ennek köszönhetően az OTP eBIZ-ből látják, hogy megrendelőik közül ki fizetett és ki nem, sőt az OTP Internetbankba való belépés nélkül indíthatnak átutalási megbízásokat és a befogadott költség számlák kifizetése akár csoportosan is elvégezhető az OTP eBIZ-en belül – hangsúlyozza a cég ügyvezetője, Jósvai Tamás.

Azzal pedig, hogy az e szolgáltatást használó cég által kiállított e-számlát minden vállalkozói ügyfél a számlán található linken keresztül gyorsan ki tudja egyenlíteni, csökkentheti a késedelmes fizetést. A bejövő számlákat egyébként lefotózva is fel lehet tölteni a rendszerbe, mely a rendszert használó könyvelők számára is értékes, akik így is jóval könnyebben tudják tartani a kapcsolatot megbízójukkal. A programban nemcsak a feltöltött számlák és a banki adatok érhetők el könnyedén, de az kompatibilis a Magyarországon használt könyvelő programok jelentős részével is.

Az is a digitalizáció mellett szól, hogy 2018. július 1-jén hatályba lép az a rendelkezés, amely a számlázó programok Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) való bekötését és az online adatszolgáltatást írja elő. Ennek alapján a belföldi áfa-alanyok közötti ügyletekről kiállított olyan számlákat kell elektronikus módon továbbítani a NAV felé, amelyekben 100 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított áfa szerepel. A számlázó programnak azonnal biztosítania kell a számlák adattartalmának elektronikus úton történő továbbítását az adóhatóság felé. Ezek abban a pillanatban minősülnek kiállítottnak, amikor a számlázó program a dokumentum adatait lezárja.

Bár az uniós irányelveknek megfelelően a kormány meghagyja a papíralapú tömbös számlázás lehetőségét is, annak költsége szakmai szervezetek – mindenekelőtt a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MOKE) – nyomására jelentősen megemelkedhet. A 100 ezer-500 ezer forint közötti áfa esetén 5 naptári napon belül, 500 ezer forint felett viszont a teljesítést követő napon kell bejelentést tenni a NAV honlapján keresztül a papíralapú számlával dolgozóknak.

Az eBIZ előnyei:

-          „NAV-biztos”, azaz megfelel a fent említett NAV által előírt adatszolgáltatási feltételeknek.

-          Digitális formában tudja kezelni a bejövő és kimenő számlákat: amennyiben eBIZ-ből eBIZ-be érkezik a számla, akkor automatikusan iktatja a rendszer, továbbá lehetőség van papír- vagy pdf- számla befotózására, feltöltésére, azaz digitalizálására. Tehát nem csak hó végén kaphatja meg a könyvelt cégek számláit, hanem valós időben látja azokat.

-          Az OTPdirekt internetbankos összekötésnek köszönhetően valós időben, átlátható módon tudja megjeleníteni a bankszámlaforgalmat. Több könyvelőprogram formátumába is lehetséges importálni a könyveléshez szükséges adatokat.

-          Kiszámolja, hogy várhatóan nagyságrendileg mennyi ÁFÁ-t kell fizetniük a vállalkozásoknak, így a vállalkozó napi szinten nyomon követheti a várható fizetési kötelezettségeit.

-          Lehetővé teszi, hogy a könyvelő előkészítse ügyfelei részére az utalandó adókat és nyomon kövesse azok kiegyenlítettségét, elkerülve az esetleges NAV büntetéseket.

További információ: www.otpebiz.hu

Az oldalon elhelyezett tartalom a OTP eBIZ Kft. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági támogatás elszámolása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close