hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ahány személyi kölcsön, annyi szokás – útmutató a gyors pénzt keresőknek

  • BrandContent

Felmondja az autó a szolgálatot, villámcsapás éri a házat vagy egyetemista gyerekünk bejelenti, hogy szeretne egy félévet egy ösztöndíjas program keretében külföldön eltölteni – megannyi előre nem látható esemény, amelyek egyik napról a másikra terhelik meg a családi kasszát, s korántsem biztos, hogy mindig van annyi, amennyi elegendő a hirtelen felmerülő kiadásokra.

Ma már órákon belül is jelentős összegű, akár 10 millió forintos hitelhez juthatunk. Se szeri, se száma a kölcsönfelvételi lehetőségeknek, ám mielőtt választunk, érdemes alaposan körülnézni. Nem is gondolnánk, milyen szempontok merülhetnek fel, amelyek alapos mérlegelésével akár több tízezerrel is enyhíthetjük a havi törlesztési terheinket.

Ma már a legnépszerűbb

Az emberek legelőször általában a barátokhoz, rokonokhoz, ismerősökhöz fordulnak anyagi segítségért, de ha ők nem tudnak segíteni – mert mondjuk az igényelt összeg az ő teherbíró képességüket is meghaladja –, akkor célszerű személyi kölcsönért folyamodni. Amit egyre többen meg is tesznek az utóbbi időben – kihasználva, hogy e hitelfajta egykoron még az egeket verdeső kamatai mára jelentősen csökkentek.

Ez is közrejátszik abban, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint egy év alatt, tavaly szeptember elejétől idén augusztus végéig 200 milliárd forinttal, közel 837 milliárd forintra nőtt a háztartásoknak nyújtott személyi kölcsönök állománya. No meg abban, hogy e hitelek szabadon felhasználhatók, vagyis a bankok – szemben például a lakáshitelekkel – nem írják elő, hogy azt milyen célra fordítjuk.

Ennek köszönhető, hogy jelenleg a szabad felhasználású kölcsön a legnépszerűbb az összes hiteltípus közül. Azok számára lehet megoldás, akik rövid idő alatt, akár órákon belül szeretnének pénzhez jutni. Előnye, hogy

  • nem szükséges hozzá fedezet, ezért nem kell attól félni, hogy a bank el fogja tulajdonítani a lakásunkat,
  • az igényléséhez nagyon egyértelmű és egyszerű feltételeknek kell megfelelni,
  • a kamat a futamidő során fix, nem változik, emiatt nagyon könnyű előre kiszámolni a teljes visszafizetendő összeget.

Az sem elhanyagolandó szempont, hogy egy szabad felhasználású személyi kölcsön elnyeréséhez nincs szükség további biztosítékra. Elég a fizetésünket igazolni, mivel ebben az esetben nincs jelzálog, ezért az igényelhető hitelösszeg kizárólag a jövedelmünk nagyságától függ. Annak általában a 35-40 százaléka fordítható a hitel törlesztésére, a többi kiadás mellett. A hitel lehet néhány tízezer, de akár 10 millió forint is.

Először kalkuláljunk!

Érdemes tudni, hogy igényléskor a bankok azt is megvizsgálják, hogy az eddigi hiteleinket – már amennyiben voltak –, hogyan törlesztettük. E célból szinte minden esetben megnézik, hogy milyen adósok voltunk, ami azt jelenti, hogy nem kaphatunk hitelt, ha fent vagyunk a negatív adósok listáján (KHR).

szabad felhasználású kölcsön futamidejét legtöbbször az életkorunk határozza meg, korántsem mindegy ugyanis, hogy milyen idősek vagyunk. Minden bank meghatározza azt a maximális életkort, ameddig a hitelt lehet kérni. Ha azt többen egyszerre törlesztik, akkor majdnem mindig a legidősebb életkorát veszik figyelembe.

A szabad felhasználású személyi kölcsön futamideje egy hónap, de akár 8 év is lehet.

Aki változatlan törlesztőrészletet szeretne, annak érdemes fix kamattal felvenni a kölcsönt.

Mivel hosszú távon egy néhány százalékpontos kamatkülönbség is sokat számít, akár több százezer forintot lehet megspórolni, ezért igénylés előtt mindenképpen ajánlott egy hitelkalkulátorral, például a Financer.com-éval összehasonlítani az egyes bankok ajánlatait.

Emellett a saját, jól felfogott érdekünkből még a következőkre érdemes figyelni:

1. Csak annyi kölcsönt igényeljünk, amennyire szükségünk van!

Csábító lehet egy kicsit nagyobb összeget kérni, de ez egyáltalán nem jó ötlet. Minél nagyobb ugyanis a hitel, annál magasabb a kamat.

2. Számoljuk ki, hogy mekkora törlesztőrészletet engedhetünk meg maguknak!

Egy kölcsön visszafizetése több hónapra is elnyúlhat, ezért nagyon fontos átgondolni, hogy mekkora futamidőt választunk, mivel annak hossza meghatározza a törlesztőrészletek nagyságát is. Hosszabb futamidő esetén alacsonyabbak lesznek a törlesztőrészletek, rövidebb futamidőnél pedig nagyobbak.

3. Fizessük időben a törlesztőrészletet!

Semmiképp ne hagyjuk az utolsó napra a törlesztőrészlet fizetését. Ha ugyanis akár csak eggyel is elmaradunk, akkor késedelmi díjat is felszámolhatnak, ami további drágító tényező.

Online a leggyorsabb

Személyi kölcsönt háromféle módon lehet igényelni: interneten keresztül, számítógép vagy telefon használatával, vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, illetve személyesen, a hitelező irodáiban.

A leggyorsabban internetes igényléssel lehet kölcsönhöz jutni. Ennek több előnye is van:

  • Az igénylés gyors és egyszerű. Az interneten hamar megkaphatja a számára legjobb hitelt. Pillanatok alatt összehasonlíthatja a hitelezők ajánlatait, és az igénylését is elküldheti a banknak. A legtöbb hitelező egy órán belül válaszolni fog erre.
  • Legalacsonyabb kamat. Az online kalkulátor segítségével megtalálhatja azt a hitelt, amelyiknek a legalacsonyabb a kamata. Ezen kívül egyes hitelezők kamatkedvezményt is adnak annak, aki online igényel.
  • Gyors folyósítás. A folyósítás akár 24 órán belül megtörténik.
  • Bármilyen célra lehet kapni hitelt. 

A legtöbb hitelező esetében több napba telik a hitel folyósítása, ezért a hitel kiválasztásakor ezt is figyelembe kell venni. Aki bankhoz folyamodik személyi kölcsönért, annak az online igénylést követően még el kell látogatnia a bankfiókba is a szerződés megkötéséhez.

Az oldalon elhelyezett tartalom a Financer.com közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs