hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ahány személyi kölcsön, annyi szokás – útmutató a gyors pénzt keresőknek

  • BrandContent

Felmondja az autó a szolgálatot, villámcsapás éri a házat vagy egyetemista gyerekünk bejelenti, hogy szeretne egy félévet egy ösztöndíjas program keretében külföldön eltölteni – megannyi előre nem látható esemény, amelyek egyik napról a másikra terhelik meg a családi kasszát, s korántsem biztos, hogy mindig van annyi, amennyi elegendő a hirtelen felmerülő kiadásokra.

Ma már órákon belül is jelentős összegű, akár 10 millió forintos hitelhez juthatunk. Se szeri, se száma a kölcsönfelvételi lehetőségeknek, ám mielőtt választunk, érdemes alaposan körülnézni. Nem is gondolnánk, milyen szempontok merülhetnek fel, amelyek alapos mérlegelésével akár több tízezerrel is enyhíthetjük a havi törlesztési terheinket.

Ma már a legnépszerűbb

Az emberek legelőször általában a barátokhoz, rokonokhoz, ismerősökhöz fordulnak anyagi segítségért, de ha ők nem tudnak segíteni – mert mondjuk az igényelt összeg az ő teherbíró képességüket is meghaladja –, akkor célszerű személyi kölcsönért folyamodni. Amit egyre többen meg is tesznek az utóbbi időben – kihasználva, hogy e hitelfajta egykoron még az egeket verdeső kamatai mára jelentősen csökkentek.

Ez is közrejátszik abban, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint egy év alatt, tavaly szeptember elejétől idén augusztus végéig 200 milliárd forinttal, közel 837 milliárd forintra nőtt a háztartásoknak nyújtott személyi kölcsönök állománya. No meg abban, hogy e hitelek szabadon felhasználhatók, vagyis a bankok – szemben például a lakáshitelekkel – nem írják elő, hogy azt milyen célra fordítjuk.

Ennek köszönhető, hogy jelenleg a szabad felhasználású kölcsön a legnépszerűbb az összes hiteltípus közül. Azok számára lehet megoldás, akik rövid idő alatt, akár órákon belül szeretnének pénzhez jutni. Előnye, hogy

  • nem szükséges hozzá fedezet, ezért nem kell attól félni, hogy a bank el fogja tulajdonítani a lakásunkat,
  • az igényléséhez nagyon egyértelmű és egyszerű feltételeknek kell megfelelni,
  • a kamat a futamidő során fix, nem változik, emiatt nagyon könnyű előre kiszámolni a teljes visszafizetendő összeget.

Az sem elhanyagolandó szempont, hogy egy szabad felhasználású személyi kölcsön elnyeréséhez nincs szükség további biztosítékra. Elég a fizetésünket igazolni, mivel ebben az esetben nincs jelzálog, ezért az igényelhető hitelösszeg kizárólag a jövedelmünk nagyságától függ. Annak általában a 35-40 százaléka fordítható a hitel törlesztésére, a többi kiadás mellett. A hitel lehet néhány tízezer, de akár 10 millió forint is.

Először kalkuláljunk!

Érdemes tudni, hogy igényléskor a bankok azt is megvizsgálják, hogy az eddigi hiteleinket – már amennyiben voltak –, hogyan törlesztettük. E célból szinte minden esetben megnézik, hogy milyen adósok voltunk, ami azt jelenti, hogy nem kaphatunk hitelt, ha fent vagyunk a negatív adósok listáján (KHR).

szabad felhasználású kölcsön futamidejét legtöbbször az életkorunk határozza meg, korántsem mindegy ugyanis, hogy milyen idősek vagyunk. Minden bank meghatározza azt a maximális életkort, ameddig a hitelt lehet kérni. Ha azt többen egyszerre törlesztik, akkor majdnem mindig a legidősebb életkorát veszik figyelembe.

A szabad felhasználású személyi kölcsön futamideje egy hónap, de akár 8 év is lehet.

Aki változatlan törlesztőrészletet szeretne, annak érdemes fix kamattal felvenni a kölcsönt.

Mivel hosszú távon egy néhány százalékpontos kamatkülönbség is sokat számít, akár több százezer forintot lehet megspórolni, ezért igénylés előtt mindenképpen ajánlott egy hitelkalkulátorral, például a Financer.com-éval összehasonlítani az egyes bankok ajánlatait.

Emellett a saját, jól felfogott érdekünkből még a következőkre érdemes figyelni:

1. Csak annyi kölcsönt igényeljünk, amennyire szükségünk van!

Csábító lehet egy kicsit nagyobb összeget kérni, de ez egyáltalán nem jó ötlet. Minél nagyobb ugyanis a hitel, annál magasabb a kamat.

2. Számoljuk ki, hogy mekkora törlesztőrészletet engedhetünk meg maguknak!

Egy kölcsön visszafizetése több hónapra is elnyúlhat, ezért nagyon fontos átgondolni, hogy mekkora futamidőt választunk, mivel annak hossza meghatározza a törlesztőrészletek nagyságát is. Hosszabb futamidő esetén alacsonyabbak lesznek a törlesztőrészletek, rövidebb futamidőnél pedig nagyobbak.

3. Fizessük időben a törlesztőrészletet!

Semmiképp ne hagyjuk az utolsó napra a törlesztőrészlet fizetését. Ha ugyanis akár csak eggyel is elmaradunk, akkor késedelmi díjat is felszámolhatnak, ami további drágító tényező.

Online a leggyorsabb

Személyi kölcsönt háromféle módon lehet igényelni: interneten keresztül, számítógép vagy telefon használatával, vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, illetve személyesen, a hitelező irodáiban.

A leggyorsabban internetes igényléssel lehet kölcsönhöz jutni. Ennek több előnye is van:

  • Az igénylés gyors és egyszerű. Az interneten hamar megkaphatja a számára legjobb hitelt. Pillanatok alatt összehasonlíthatja a hitelezők ajánlatait, és az igénylését is elküldheti a banknak. A legtöbb hitelező egy órán belül válaszolni fog erre.
  • Legalacsonyabb kamat. Az online kalkulátor segítségével megtalálhatja azt a hitelt, amelyiknek a legalacsonyabb a kamata. Ezen kívül egyes hitelezők kamatkedvezményt is adnak annak, aki online igényel.
  • Gyors folyósítás. A folyósítás akár 24 órán belül megtörténik.
  • Bármilyen célra lehet kapni hitelt. 

A legtöbb hitelező esetében több napba telik a hitel folyósítása, ezért a hitel kiválasztásakor ezt is figyelembe kell venni. Aki bankhoz folyamodik személyi kölcsönért, annak az online igénylést követően még el kell látogatnia a bankfiókba is a szerződés megkötéséhez.

Az oldalon elhelyezett tartalom a Financer.com közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close