hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fenntartható vállalati működést ösztönző törvénymódosítási javaslat

  • adozona.hu

Benyújtotta a kormány a fenntartható vállalati működést ösztönző törvénymódosítási javaslatot az Országgyűlésnek – hívja fel a figyelmet az EY. Az érintett hazai cégeknek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontból is át kell világítaniuk működésüket, és büntetésekre is számíthatnak, ha nem teljesítik az adatszolgáltatási kötelezettségeket.

A törvényjavaslat célja, hogy átláthatóbbá és ezáltal objektíven vizsgálhatóvá tegye a hatálya alá kerülő társaságok tevékenységét a fenntartható finanszírozás, valamint az ESG-szempontok alapján, amivel támogatja az európai klímavédelmi erőfeszítések megvalósulását.

A várhatóan 2024. január 1-jén életbe lépő jogszabály olyan nagyvállalatokra vonatkozik, amelyeknél a megelőző üzleti évben a három meghatározott mutatóérték közül bármelyik kettő meghaladta a megjelölt határértéket, vagyis

  • a mérlegfőösszeg a 10 milliárd forintot,
  • az éves nettó árbevétel a 20 milliárd forintot,
  • az átlagosan foglalkoztatottak száma pedig az 500 főt.

A javaslat emellett külön vonatkoztatja a feltételeket a közérdeklődésre számot tartó, gazdálkodónak minősülő nagy-, illetve kis- és középvállalkozásokra, valamint a többi nagyvállalatra.

„Kritikusan fontosnak tartom, hogy a hazai vállalatok lássák, milyen lehetőségeket jelent számukra, ha fenntarthatóvá teszik a működésüket. Ezáltal nemcsak a törvénynek felelnek majd meg, hanem képessé válnak arra, hogy zöld finanszírozást vegyenek igénybe, stabilabb beszállítói láncokat építsenek fel, alacsonyabb kockázattal működjenek és biztosítsák a hosszú távú üzleti növekedésüket” – hangsúlyozta Lukács Ákos, az EY Klímavédelemmel és Fenntarthatósági szolgáltatásokkal foglalkozó területének vezetője.

Az érintett társaságoknak kötelező átesniük egy fenntarthatósági célú átvilágításon típusuk, méretük és befolyásolási képességük szerint. Ennek része, hogy létrehoznak egy kockázatkezelési rendszert, valamint a rendszeres vizsgálatok mellett, belső felelősségvállalási stratégia kialakítására is szükségük lesz. A törvénytervezet azt is előírja, hogy a szóban forgó cégek évente ESG-beszámolót készítsenek az átvilágítási kötelezettségek teljesüléséről, és azt hat hónapon belül ingyenesen elérhetővé kell tenniük a vállalati honlapon.

„Minden vállalatnak el kell fogadnia, hogy a fenntarthatóság már versenyképességi kérdés is. Előbb vagy utóbb, de elpártolnak a cégektől a vevőik, hátat fordítanak nekik a munkavállalóik tehát ellehetetlenül a működésük, ha nem lépnek” – tette hozzá Lukács Ákos.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31