Valóban eljött a bizalmi vagyonkezelés halála Magyarországon?

  • dr. Sefer Iván, EY Law, partner, irodavezető ügyvéd, dr. Csoba Dénes, EY Law, senior manager, ügyvéd, dr. Farkas Dóra Zita, EY Law, manager, ügyvéd

2023 májusától egyre több fórumon, sajtócikkben és később az Országgyűlés honlapján közzétett törvényjavaslatból is lehetett olvasni arról, hogy változások lépnek életbe a bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó adószabályok tekintetében 2023 szeptemberétől.

Néhány szerző a reklámkampányokból jól ismert, „túlzó” állításokkal hívta fel a nagyérdemű figyelmét arra, hogy aki nem lép időben, mindenről lemarad, hiszen idén szeptemberben bezárul a bizalmi vagyonkezelések adómentes „aranykapuja”.

2023. szeptember 12-étől a magánszemélyek által létrehozott bizalmi vagyonkezelésekre vonatkozó adószabályok kiegészítésre, részben módosításra kerültek. A jogalkotó úgy ítélte meg, hogy a korábbi években a bizalmi vagyonkezelés alkalmas lehetett visszaélések megvalósítására, amennyiben azt magánszemély vagyonrendelők annak valódi rendeltetésétől eltérően, adóoptimalizálásra használták. A bizalmi vagyonkezelések létrehozása és működése során ugyanis a természetes személy vagyonrendelők piaci értéken tudták átadni a vagyonkezelő részére a bizalmi vagyonkezelésbe adott eszközeiket, adófizetési kötelezettség nélkül akkor is, ha azok bekerülési (azaz szerzési vagy más szóval nyilvántartási) értéke jóval alacsonyabb volt. Magánjogi szempontból a felértékelt eszközöket a vagyonkezelő (akár már a vagyonrendelést követő napon) mint új tulajdonos, pedig akár értékesíthette, és az így befolyt vételárat a vagyonkezelési szerződés rendelkezései szerint tovább is adhatta a kedvezményezettek részére (meghatározott feltételek fennállása esetén szintén adómentesen).

Az Adózóna 2023. és 2024. évi adóváltozásokkal foglalkozó írásait az évszámra kattinva éri el.

A fenti okokból vezettek be egy úgynevezett bemeneti személyijövedelemadó-fizetési kötelezettséget a természetes személyek bizalmi vagyonrendelése tekintetében, amennyiben a vagyonrendeléskor a vagyonkezelésbe kerülő eszközök tekintetében felértékelésre került sor (ide nem értve az öröklési célú vagyonrendeléseket). Azonban, a jogalkotó feltételezhetően túl szigorúnak találta a fenti szabályt, mert az idei őszi adómódosítási csomagban megváltoztatni tervezik a vagyonrendelések adókövetkezményeit.

A jelenleg parlamenti szavazásra váró új módosítás eltörli a bemeneti adóztatást és a vagyonrendeléskor eszközérték-növekmény megállapítási és nyilvántartásba vételi kötelezettséget ír elő azzal, hogy amennyiben a vagyonrendelést követő 5 éven belül a kedvezményezettek részére tőkevagyon kerül kiadásra, a nyilvántartott eszközérték-növekményből származó bevétel osztalékként adóköteles.

A fenti 5 éves korlát a TBSZ-számlák világából már régóta jól ismert és működő szabály. Amennyiben a módosító indítványt a jelenleg ismert formájában fogadják el, visszamenőlegesen is válaszható lesz azon vagyonkezelések számára, ahol a vagyonrendelésre 2023. szeptember 12. után került sor.

Fontosnak tartjuk azt hangsúlyozni, hogy az új szabályrendszer alapján a vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett eszközt értékesítheti is, feltéve, hogy eljárása a vagyonkezelési szerződésnek, a Ptk.-ban támasztott követelményeknek és a rendeltetésszerűség alapelvi követelményének maradéktalanul megfelel.

A fenti adóváltozások mellett a továbbiakban a bizalmi vagyonkezelések által elérhető legfőbb jogi előnyöket kívánjuk további megfontolás céljából bemutatni.

Vagyonvédelemi funkció

A bizalmi vagyonkezelésbe adott eszközök átruházásra kerülnek a vagyonkezelő részére. Ennélfogva a kezelt vagyon a bizalmi vagyonkezelés során védelmet élvez a vagyonrendelő, a vagyonkezelő és a kedvezményezettek hitelezőivel szemben is.

A bizalmi vagyonkezelés alkalmas továbbá a családi vagyon felaprózódásának elkerülésére is a kedvezményezetti kifizetések által (és azt követően is). A szerződésben ugyanis a kedvezményezettek részére a kifizetéshez kapcsolódóan akár hosszú távú kötelezettségek fogalmazhatóak meg, többek között abban a tekintetben, hogy a vagyonkezelésből kapott juttatást milyen módon használják fel, vagy általánosságban, milyen módon éljék életüket annak érdekében, hogy a családi vagyonkezelésből a szerződés szerint részesüljenek.

Családi vagyon szabályozott felosztása, vállalkozások átörökítése

Egy végintézkedéshez hasonlóan, a vagyonrendelő rögzítheti akaratát afelől, hogy a vagyonkezelésbe adott vagyonát és annak hasznait a kedvezményezettként általa megjelölt személyek milyen arányban, hogyan, mikor szerezhetik meg. A bizalmi vagyonkezelési szerződés végrendelettel szembeni előnye ugyanakkor, hogy a vagyonrendelő már életében láthatja, hogy a bizalmi vagyonkezelési szerződés végrehajtása milyen hatásokat vált ki, és amennyiben szükséges, szerződésmódosítással új vagy módosított szabályokat vezethet be.

A bizalmi vagyonrendelésbe adással az adott vagyontárgy nem képezi a továbbiakban öröklés tárgyát. Kötelesrész-igénnyel ugyan a vagyonrendelő örökösei a szerződés aláírását követően felléphetnek, de ez esetben elveszítik a bizalmi vagyonkezelési szerződés szerint őket megillető kedvezményezetti jogukat.

Vállalkozó családok számára, ahol a vállalkozások irányítását tipikusan a családfő látja el, fontos kiemelni, hogy a vagyonrendeléssel a vagyonkezelő tulajdonába kerülnek a vagyonrendelt családi cégek részesedései, így a vagyonrendelő halála esetén a vagyonkezelő bármely társasági jogi döntésről (így pl. új ügyvezető kinevezéséről) azonnal és a hosszú hagyatéki eljárásra tekintet nélkül tud intézkedni, ezzel biztosítva a vállalkozások zavartalan működését.

A fentiek a szerzők saját álláspontját tükrözik és nem minősülnek konkrét adózási és/vagy jogi tanácsadásnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31