hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így változnak a jövedéki szabályok februárban

  • Tüske Zsuzsanna vámszakértő

2023 februárjában jelentősen változik a jövedéki törvény, ami számos gazdálkodót érinthet. Többek között módosulnak az adatszolgáltatási, engedélyezési, nyilvántartásba vételi, biztosítéknyújtási, visszaigénylési és szállítási szabályok.

A Magyar Közlöny 2021. évi 106. számában (az egyes adótörvények módosításáról szóló 2021. évi LXIX. törvényben), a Magyar Közlöny 2022. évi 209. számában (az egyes bányászati és gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló 2022. évi LXIV. törvényben), valamint a Magyar Közlöny 2022. évi 219. számában (a 26/2022. PM rendeletben) 2023. február 13-ai hatállyal jelentős változások kerültek kihirdetésre a jövedéki jogszabályok tekintetében. Írásunkban a módosítással érintett legfőbb változásokat ismertetjük.

A változások egyik része a dohánygyártmányokkal, pontosabban a hevített termékekkel kapcsolatos. A főleg a fiatalok körében egyre népszerűbb, hevítéssel fogyasztható, dohányt vagy nikotint nem tartalmazó (jellemzően gyógynövény alapú) termékek jövedékiadó-köteles termékké válnak, összhangban azzal, hogy ezeknek a termékeknek a forgalmazása is szigorú szabályokhoz van kötve.

A változások másik – jelentősebb – része az Egyszerűsített Kísérőokmány (EKO) elektronizálásával kapcsolatos. Az EKO jelenleg papír alapú, és a tagállamok közti adózott termékszállítások során kíséri az árut.

Az uniós jövedéki irányelvnek történő megfelelés érdekében ezt az okmányt integrálni kell az uniós számítógépes rendszerbe. Ezáltal az EKO adatai bekerülnek az EMCS rendszerbe (Jövedéki Árumozgás Ellenőrző Rendszer), amely lehetővé teszi, hogy az adózatlan termékek szállításához hasonlóan a szabadforgalomban lévő termékek tagállamok közötti kereskedelmi célú szállítását is nyomon tudja követni a hatóság.

Az Adózóna 2023-as változásokkal kapcsolatos egyéb írásait itt olvashatja el, a HVG Adó 2023 és Tb 2023 különszámát pedig itt rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

Az e-EKO 2023. február 13-ai bevezetésének számos hatása lesz a jövedéki szabályozásra és a folyamatokra. Többek között új engedélytípus kerül bevezetésre, a meglévő engedélyek szabályai átalakulnak, valamint változnak a biztosítéknyújtás, a bizonylatolás és az adatszolgáltatás szabályai is. Lássuk a részleteket!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a dohánytermékekre vonatkozó és az egyszerűsített kísérőokmányhoz (EKO) kapcsolódó módosítások részleteit, valamint az egyéb változásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink