EPR-bevalláson túl: érkeznek a MOHU számlái

  • adozona.hu

A 2023-ban bevezetett kiterjesztett gyártói felelősségi, vagy más néven EPR-rendszer újabb állomásához értünk, ugyanis 2023. október 20-án lezárult a harmadik negyedévet követő EPR adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének a határideje, írja elemzésében az Andersen Magyarország.

Az adatszolgáltatást az OKIR felületén keresztül kellett benyújtani a 2023. július–szeptember időszakban a gyártók által belföldön elsőként forgalomba hozott körforgásos termékekről. Az adatokat a Kormányhivatal (hulladékgazdálkodási hatóság) továbbította a koncessziós társaság, vagyis a MOHU részére.

A MOHU a kapott adatok alapján megkezdte az első számlák, illetve számviteli bizonylatok kibocsátását a gyártók felé az EPR-díjról. Számlát az őt megillető díjelemről, míg számviteli bizonylatot az önkormányzatokat megillető díjelemről állít ki a koncessziós társaság, ez utóbbit elkülönített számlán kezeli, és a beérkezése után átadja az érintett helyi önkormányzatnak, emelik ki az Andersen Magyarország szakértői.

A bizonylatokon szerepelnek a körforgásos termékek beazonosítására a gyártók által az adatszolgáltatásban megadott KF-kódok és az azokhoz rendelt EPR-díjkódok, illetve a mennyiségi adatok. Az eddigi tapasztalatok alapján a MOHU az EPR-rendeletben foglaltakkal összhangban állapította meg a díjkódokat és határozta meg az érintett gyártó által fizetendő EPR-díj összegét, de az Andersen Magyarország szakértői minden esetben javasolják a bizonylatok tételes ellenőrzését.

A gyártó a téves adatokat tartalmazó adatszolgáltatás alapján meghatározott EPR-díj megállapítása esetén a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül a helyes adatoknak a koncessziós társaság és egyidejűleg az országos hulladékgazdálkodási hatóság (Pest Vármegyei Kormányhivatal) részére történő megküldésével kezdeményezheti a tárgynegyedévre fizetendő díj összegének felülvizsgálatát a koncessziós társaságnál. A felülvizsgálati igény bejelentésének a számla kiegyenlítésére halasztó hatálya van, írják.

A bizonylatokon szereplő díjat az EPR-rendelet vonatkozó bekezdése értelmében a kézhezvételtől számított 15 napon belül szükséges megfizetni a MOHU részére a bizonylatokon feltüntetett számlaszámokra. A MOHU kérésének megfelelően átutalásnál a közlemény rovatban hivatkozni szükséges a fizetéssel érintett bizonylat sorszámára is.

Az első számlák alapján látszik, hogy az EPR-díjak meglehetősen magasak lettek az előzetes várakozásoknak megfelelően. Mivel belátható időn belül nem várható a díjak csökkenése, nagyon fontos, hogy minden adózó a lehető leghatékonyabban alakítsa ki az EPR-folyamatait. Az EPR-rendszerben több egyszerűsítés, mentességi lehetőség is elérhető, a tapasztalatok szerint ráadásul nagyon sok esetben a nem megfelelő jogszabályértelmezés okozza az indokolatlan díjnövekedést, hangsúlyozzák.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31