hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EPR-kötelezettség: ezek a könnyítések a gépjárműgyártóknál és -forgalmazóknál

  • adozona.hu

Újabb módosításon esett át a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023 kormányrendeletet (EPR-rendelet), amely komoly segítséget jelenthet a gépjárműgyártóknak és a forgalmazóknak, olvasható az Andersen Magyarország honlapján megjelent elemzésben.

Több kisebb pontosítás mellett a módosítás főként a gépjárműgyártók és -forgalmazók számára bír nagy jelentőséggel, mivel az egyszerűsítést jelentő díjátalány-fizetés lehetőségét kiterjesztették, amely így akár átvállalási szerződés megkötése nélkül is elérhető lett. A kiterjesztett választási lehetőség ráadásul visszamenőlegesen az EPR-rendszer indulásától, tehát 2023. július 1-jétől alkalmazható.

Az EPR-rendelet korábbi szövege alapján a gépjárműveknél díjátalány-fizetésre csak abban az esetben lett volna lehetőség, ha a gépjármű-termékáramba tartozó körforgásos termék gyártója szerződés alapján a választást megelőzően átvállalta a termék tartozékának vagy alkotórészének minősülő elektromos, elektronikus berendezés, elem és akkumulátor, valamint gumiabroncs-termékáramba tartozó körforgásos termék gyártójától a tartozéknak vagy alkotórésznek minősülő körforgásos termékekhez kapcsolódó EPR-kötelezettséget. A most megjelent módosítás ezt a díjátalány-fizetésre vonatkozó választási lehetőséget bővítette ki minden gépjárműgyártó és forgalmazó részére az átvállalástól függetlenül.

Díjátalány-fizetés választása esetén – mely választás tárgyéven belül nem változtatható meg – a gyártó által fizetendő EPR-rendelet szerinti díj mértékét a gyártó által forgalomba hozott gépjárműmennyiség alapján kell megállapítani, amelybe beleértendő a gépjármű EPR-köteles tartozéka vagy alkotórésze is (például akkumulátor; elektromos, elektronikai berendezés; gumiabroncs). A díjátalány-fizetés tehát nemcsak díjkalkulációs, hanem jelentős adminisztrációs könnyebbséget is jelenthet, tekintve, hogy a választása esetén a szereplőknek nem szükséges minden egyes olyan EPR-köteles tartozékról vagy alkotórészről külön nyilvántartást vezetniük és negyedévente adatot szolgáltatniuk, amelyeket az általuk forgalomba hozott gépjárműbe beépítenek.

Arról egyelőre nincs az Andersen Magyarországnak sem információja, hogy a díjátalány mértéke a lehetőség kiterjesztését követően fog-e módosulni. Jelenleg az EPR-dí-rendelet (a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásával összefüggő díjak, a díjalkalmazási feltételek, valamint a díjmegfizetés rendjének megállapításáról szóló 8/2023. EM rendelet) még a régi, vagyis az átvállalt EPR-kötelezettség révén választható díjátalány mértékét tartalmazza.

A fentiekkel összhangban a körforgásos (KF) kódokra vonatkozó rendelkezések is módosultak. A gépjárművek esetében a csoportkód (5–6. karakter) meghatározása során jelentősége lett a gépjármű gyártási évének is. A módosítások következtében az EPR-rendelet megkülönbözteti az 1980. január 1-je előtt és utána gyártott járműveket. A kötelezettségteljesítési kódra (7. karakter) vonatkozóan pedig kikerültek a díjátalány-fizetési meghatározások, tekintve, hogy a mostani módosítások alapján a választás már nincs átvállaláshoz kötve – emelik ki az Andersen Magyarország szakértői.

A gépjárműgyártókat érintő változásokon felül, a jelenlegi módosítás alapján pontosították, hogy az EPR-kötelezettség tekintetében gyártónak minősül minden olyan személy, aki a rendeletben meghatározott forgalomba hozatalt megvalósítja.

A módosítások értelmében a jogszabály egyértelműsíti, hogy a készletre vétel is forgalomba hozatalnak minősül, mely esetében az EPR-díj mértékének meghatározása során készletre vett körforgásos termék mennyiségét szükséges figyelembe venni.

A gépjárművek mellett a csomagolás és a textil termékek díjkódjaiban is változás történt, melyre a fent említett módosítások miatt volt szükség. A csomagolás esetében egy korábbi változást vezettek még át, így a díjkódok kiegészültek a növényvédő szerrel közvetlenül érintkező csomagolásra vonatkozó KF kódokkal is, a textil termékek esetében pedig ezen felül egy korábbi hibát is javítottak – hívják fel a figyelmet az Andersen Magyarország szakértői.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31