A nap kérdése: ki fizeti az EPR-díjat, ha kicsomagol, illetve becsomagol?

  • adozona.hu

A csomagolószerekre is vonatkozó kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) kötelezettséggel összefüggésben több kérdés is érkezett az Adózóna oldalához. Ezek sokszor arra irányulnak, hogy adott esetben kinek kell megfizetni az EPR-díjat, azaz ki lesz a kötelezett. Tüske Zsuzsanna vámszakértő olvasói kérdés kapcsán tisztázza az EPR-rendelet szerinti csomagolás fogalmát, illetve a díjfizetési kötelezettjét.

A kérdés részletesen így hangzik: az Adózónán megjelent válasszal kapcsolatban lenne egy kérdésem! A kérdező – tegyük fel, hogy így értelmezte – a terméket a külföldi csomagolóanyagból kicsomagolja, és belföldön csomagolóanyag-gyártótól vásárolt big-bag zsákokba, lefóliázva, raklapon adja tovább. Értem azt, hogy nekik EPR-fizetési kötelezettségük keletkezik a kicsomagolás során keletkezett csomagolóanyag után [16. § (2) b) +17.§ (1) a)], de milyen jogszabályhely alapján képződne fizetési kötelezettsége a termék csomagolóanyag-gyártótól megvásárolt csomagolóanyagba való becsomagolása és értékesítése kapcsán? Azt feltételezve, hogy normál esetben a fóliát, big-bag zsákot, raklapot gyártó kifizette a díjat? [16. § (2) aa)] „Az értékesített termékek csomagolóanyagai esetén is önöket terheli az EPR-regisztrációs és díjfizetési kötelezettség, a csomagolás első belföldi forgalomba hozatala jogcímén.”

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A külföldről vásárolt termék csomagolásának lebontása esetén a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. kormányrendelet (a továbbiakban EPR-rendelet) 17. § (3) bekezdése alapján keletkezik az EPR-kötelezettség saját célú felhasználás jogcímén:

Önre vonatozik az EPR-kötelezettség? – webináriumunkon megtudhatja.

„A külföldi előállítású csomagolás saját célú felhasználásának minősül a csomagolás végleges elválasztása a terméktől – kivéve a belföldi gazdálkodó szervezet tulajdonában lévő, külföldről visszahozott újrahasználható csomagolás elválasztását –, amennyiben a csomagolás után a kiterjesztett gyártói felelősségi díjfizetési kötelezettség nem került korábban teljesítésre.”

Az EPR-rendelet alapján nemcsak a külföldi csomagolás lebontásakor keletkezik kötelezettség, hanem annak a csomagolásnak a tekintetében is, amelybe a kérdező belecsomagolta a terméket. Ennek a kötelezettjének a meghatározásakor figyelembe kell venni az EPR-rendelet csomagolás fogalmát.

Csomagolás: „…bármilyen tulajdonságú anyagból készült termék, amelyet áru tartására, megóvására, átadására, átvételére, szállítására, valamint bemutatására használnak…”

Tehát a csomagolás akkor keletkezik, amikor a csomagolószerbe belecsomagolják az árut. Ezért nem az a gyártó lesz az EPR-kötelezett, aki eladja a kérdező részére a fóliát, big-bag zsákot, raklapot, hanem a kérdező, mivel az ő „belecsomagolása” által keletkezik a csomagolás, így ő lesz annak első belföldi értékesítője.

Ami itt félreértésre adhat okot, hogy a környezetvédelmi termékdíj valóban magát a csomagolószert terheli annak első belföldi értékesítésekor, tehát akkor, amikor magát a csomagolószert értékesítik, még a majdan belekerülő áru nélkül. A környezetvédelmitermékdíj-kötelezettségeket tehát valóban a belföldi gyártónak kell teljesítenie a kérdéses ügyletben, azaz ezen csomagolószerek esetében a kérdező részére történő értékesítés során a gyártónak kell megfizetnie a környezetvédelmi termékdíjat.

Azonban az EPR tekintetében a csomagolás, így a kérdező lesz a kötelezett. Az eddigi jogszabálymagyarázatok alapján a gyártó ebben az esetben is levonhatja az általa fizetendő környezetvédelmi termékdíjból a kérdező által megfizetett EPR-díjat, azonban érdemes figyelemmel kísérni, hogy a jogszabály ebben a tekintetben pontosításra kerül-e még.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs