hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őstermelő járulékfizetése és szochofizetési kötelezettsége: ilyen változást hozott a költségvetést megalapozó törvény

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A mezőgazdasági őstermelő szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettsége nemcsak a tárgyévi bevételétől, választott adózási módjától, hanem a járulékfizetési kötelezettségétől is függ. Másként fogalmazva, ha egy biztosított őstermelő döntést hoz (magasabb járuléklapot vállalva) a járulékfizetéséről az érintheti a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségét is.

A következőkben ezzel a kérdéskörrel foglalkozunk kitérve a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szochotörvény) mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó tervezett változásaira is.

Kezdjük azokkal az őstermelőkkel, akik adóévi bevétele nem éri el az éves minimálbér felét, azaz 2022-ben az 1 200 000 forintot! Ők adózási módtól függetlenül, mentesülnek a szociális hozzájárulási adó alól. Ugyanakkor, ha az érintett az őt terhelőnél magasabb járulékalapot választ, akkor ez a járulékalap lesz a szociális hozzájárulási adó alapja.

Olvassa el az Adózóna „Költségvetést megalapozó törvény: változtak a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülők nyugdíjának újraszámítási szabályai”, „Rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás folyósítása más pénzbeli ellátásokkal együtt” és a „Katakérdések – főállású vállalkozó vagy sem?” című írását!

Amennyiben olyan átalányadózó őstermelőről van szó, akinek a bevétele nem éri el az éves minimálbér ötszörösét (ez 12 millió forintot jelent 2022-ben) szintén mentes a szociális hozzájárulási adó alól, de ha az őt terhelőnél magasabb járulékalapot választ, akkor szociális hozzájárulási adó alapja megegyezik a járulékalappal.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja mennyi szochót fizet az éves minimálbér ötszörösét meghaladó biztosított átalányadózó mezőgazdasági őstermelő, mennyit a nem átalányadózó őstermelő, akinek az éves bevétele meghaladja az éves minimálbér felét, illetve milyen esetben hoz változást a szochófizetési kötelezettség terén a 2023. évi költségvetést megalapozó törvény!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezető tb jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Bezárt szolárium

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs