Milyen csedre, gyedre számíthat egy átalányadózó egyéni vállalkozó?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A katatörvény változása miatt a legtöbb egyéni vállalkozónak új adózási formát kell választania, amely magasabb költségeket fog jelenteni. Családot tervező vállalkozók esetében azonban az is szempont lehet, hogy az új választott adózási mód után milyen ellátási alapra számíthatnak, így milyen összegű csedet, gyedet realizálhatnak. Köztudott volt, hogy a kata bár kedvező adózási forma, de kisadózóként meglehetősen alacsony összegű egészségbiztosítási pénzbeli ellátásra számíthattak az igénylők. Cikkünkben megnézzük, hogy milyen csedre, gyedre számíthat az a gyermeket tervező vállalkozó, aki átalányadózóként fog a továbbiakban tevékenykedni.

Aki eddig katásként dolgozott a vállalkozásában (akár egyéni vállalkozóként, akár bt.-ben), a különböző mértékű tételes adók megfizetésével különböző ellátási alapokra szerezhetett jogosultságot:

  • 25 ezer forint – nem biztosított jogviszony, nem jár ellátás;
  • 50 ezer forint – bruttó 108 000 Ft ellátási alap;
  • 75 ezer forint – bruttó 179 000 Ft ellátási alap.
Olvassa el az Adózóna „Mi lesz most a katás várandós kismamákkal?” cikkét, illetve az „Élet a katatörvény után” 1., 2., 3. és 4. részét!

Amennyiben minden hónapban ugyanazt az összeget fizette, tehát nem tért át közben például a 75 ezres tételes adóra, akkor a következő csedet, gyedet realizálhatta nettóban (adókedvezmények nélkül):

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja eddig egy katás 50 ezer forint, illetve 75 forint tételes adó megfizetésével mennyi csedere és gyedre volt jogosult, illetve példán keresztül megmutatjuk, hogy egy átalányadózó egyéni vállalkozó milyen ellátásokra számíthat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs