hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi lesz most a katás várandós kismamákkal?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Az új katatörvény nagyon sok szektort, tevékenységet érint, amelyekben tevékenykedő vállalkozóknak rövid időn belül kell dönteniük a jövőjükről. De mi a helyzet a katás várandós kismamákkal? Akik akár 75 ezres befizetéssel remélték a magasabb ellátásokat és még van pár hónapjuk szülésig? Mit csináljon az a várandós vállalkozó, aki kénytelen megszüntetni a vállalkozását, mert a többi adózási forma számára nem alternatíva?

Szeptember 1-jétől katás csak főállású egyéni vállalkozó lehet, és csak magánszemélynek számlázhat (kivéve taxisok). A havi tételes adó 50 ezer forint lesz, megszűnik a 25 ezres és a 75 ezres alternatíva. Több vállalkozó a magasabb ellátási alap miatt választotta a 75 ezres tételes adót, amely különösen fontos a gyermeket tervező nőknek. Bár nem a katás adózási forma volt a legkedvezőbb a várandósoknak távolról sem, de a 75 ezres befizetési lehetőség nyújtott egy magasabb alapot arra, hogy ha nem is magas, de közepes csedet kaphasson a katás vállalkozó.

Szeptember 1-jétől erre nincs lehetőség, mindenki az 50 ezret fizetheti maga után, már ha marad egyáltalán katás. Van különbség, ha valaki végig 50 ezret fizet, akkor bruttó 108 ezer forint az ellátási alapja, ha 75 ezret fizetett a számítási időszakában, akkor 179 ezer forint az alap. Csednél a különbség nagy: nettó 91 800 forint egy 30 napos hónap esetén a csed, havi 50 ezer forint befizetése esetén, magasabb tételes adó megfizetésekor pedig már 152 150 forint (minden adókedvezmény nélkül számolva).

A katás várandós kismama megtervezte, hogy várhatóan meddig fog a szülésig dolgozni, milyen tételes adót fizet, és ezek következtében mennyi ellátást realizálhat a csed, illetve a gyed alatt. Ezt most újra kell tervezni. Várhatóan új üzleti terv ilyenkor már nem készül, nem biztos, hogy új adózási formában szeretne még pár hónapot dolgozni a kismama, de ha igen, érdemes megnézni, mindez milyen költségekkel jár, és mennyit emel a csed, gyed naptári napi alapon.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben konkrét példákon keresztül mutatunk alternatív lehetőségeket az érintett kismamáknak, hogyan járhatnak a legjobban a megváltozott jogszabályi környezetben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gépjárműoktatók költségelszámolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kiküldetési rendelvény tagi jogviszony esetében

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs